Жителі Козови п’ють воду з ентерококами

За результатами проведених лабораторно-інструментальних досліджень для здійснення поточного санітарно-епідеміологічного нагляду, моніторингових санітарно-гігієнічних досліджень, розслідування випадків інфекційних захворювань органи ДержСЕС Тернопільської області 2 листопада ц.р. встановили невідповідності нормативним вимогам.

Зокрема, за санітарно-гігієнічними показниками: вода питна, децентралізовані джерела водопостачання:
- Підволочиський район (1 взірець), с.Староміщина, шахтний колодязь - невідповідність за вмістом нітратів.
- Борщівський район (4 взірці), з них у с. Михайлівка індивідуальний колодязь - невідповідність за загальною жорсткістю, с. Зелена, с.Гермаківка, с.Іване-Пусте індивідуальний колодязь - невідповідність за вмістом нітратів та загальною жорсткістю.

За бактеріологічними показниками:
Вода питна: централізовані джерела водопостачання:
- смт. Козова, (за результатами епідрозслідування) взірець відібрано з розподільчої мережі – виявлено загальні колі-форми, ентерококи.

Довідка. Ентерококи - група стрептококових бактерій, що живуть у кишечнику людини і тварин. Мають вигляд витягнутих грампозитивних коків з загостреними кінцями. Частина штамів має клітини правильної сферичної форми. Розташовуються ентерококи переважно парами і невеликими скупченнями. У рідкому середовищі утворюють короткі ланцюжки. Для ентерококів характерні різкі відмінності як за формою, так і за розмірами. Ентерококи невибагливі, добре ростуть на звичайних поживних середовищах. Температурні межі росту - в межах від 10° до 45°. На поверхні щільних середовищ утворюють дрібні, круглі, опуклі, гомогенні колонії, злегка голубуваті, іноді мутнуваті. Ентерококи витримують нагрівання до t° 60°, стійкі до дії деяких барвників і антибіотиків. Вони є збудниками ряду патологічних процесів: ендокардитуентеритів, колітів та ін.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео