«Смачного» по-тернопільськи: недбальство чи продумана провокація?

Вже третій день поспіль тернополяни не втомлюються обговорювати в соціальних мережах фото, що його виклала на стіні спільноти Вконтакте «Від Тарнополя до Тернополя» Юля Фейцарук. На світлині, за словами автора, - страва, замовлена і зготована у пивному ресторані «Файне місто». Не потрібно мати орлиний зір, аби роздивитись на тарілці невеликого таргана.

Новина, хоч і огидна, проте від цього не менш цікава і красномовна. Наразі збережено понад 150 коментарів у соцмережі, де йде обговорення цієї теми. Тернополяни бурхливо коментують реальність такої можливості, методи боротьби з подібними явищами взагалі і в конкретному закладі громадського харчування зокрема, і, звісно, просто жартують.

«Терен» звернувся до адміністрації «Файного міста» і попросив прокоментувати ситуацію. Адміністратор навідріз відмовилася від розмови, проте дирекція закладу люб’язно погодилася поділитися власним баченням проблеми.

- Такого я у своєму закладі ніколи не бачив, і, маю надію, не побачу, - був категоричним директор «Файного міста» Володимир Богданович. - Це дуже схоже на акцію недоброзичливців або конкурентів. Я більш ніж впевнений, що це провокація когось із наших заздрісників. Вони бачать, що наш ресторан користується популярністю серед тернополян. У центрі багато подібних закладів – от їх і мучить, що всі до нас ідуть. До речі, публікація того фото ніяк не вплинула на відвідуваність. Увечері у «Файному» яблуку ніде впасти. Тож провокація не вдалась.

«Терен» уточнив, чи звертався хтось останнім часом з подібними скаргами до адміністрації закладу. У відповідь ми почули категоричне «Ні». Наразі не зафіксовано жодного факту звернення, відсутні критичні записи у в книзі скарг та пропозицій.

Як відомо, кожна птаха своє гніздо хвалить. Проте вірити подібним «новинам» чи ні – особиста справа кожного.

Ми запитали в кількох відвідувачів пивного ресторану «Файне місто» про їхнє ставлення до ситуації.

- Це, звісно, огидно. Не знаю, чи це правда. Сама не бачила – не можу категорично щось заявляти, - ділиться враженнями тернополянка Діана.

Її подруга Таня каже, що вірить в подібну можливість, проте це не заважає їй проводити вечори в приємній компанії із чашкою гарячого чаю.

- Я впевнена, що така ситуація в більшості тернопільських закладів, просто не усюди їх помічають, - сказала дівчина. - А так у пабі затишно, тепло, що особливо приємно у холодну пору. Ми ходили і продовжимо ходити сюди.

Студенти Олег та Микола виявились більш категоричними. Вони розповіли, що нічого, крім пива, не замовляють. Кажуть, в бокалі одразу буде помітно, якщо з’явиться «бонусний» інгредієнт.

Вчора ввечері в пабі дійсно було дуже людно. Очевидно, тернополяни не планують зраджувати облюбованому місцю і на практиці (а не в словах-коментарях) не так вже й обурилися подібному стану речей. «Файне місто» планує залишатись в топі тернопільських закладів.

Короткий лікбез:

Як правило, в більшості закладів громадського харчування діє негласний закон: знайшов відсутній в меню компонент страви (живий чи мертвий) – рахунок можна не оплачувати. Насправді ж чинне законодавство України зобов’язує адміністрацію барів та ресторанів без додаткової оплати замінити страву на якісну, таку, що відповідає технологічним вимогам (вдруге надати послугу) або навіть повністю відшкодувати витрати споживача, пов'язані з придбанням неякісної продукції (п. 3.8 Правил роботи підприємств громадського харчування).

Будь-які непорозуміння варто залагоджувати без скандалів. При потребі вимагайте книгу скарг та пропозицій, адміністрація закладу зобовязана відреагувати на запис. Якщо ж принципово не хочете, щоб нечистоплотним рестораторам зійшло з рук подібне недбальство,  звертайтесь в управління захисту прав споживачів. В Тернополі обласне відділення знаходиться за адресою бульвар Тараса Шевченка, 11.

Тамара КОБЛИК

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео