Агро-новини 7 грудня

Новини аграрного сектору.

Українці відчують спад цін на турецькі товари за кілька тижнів, — економіст

    Російський ринок для Туреччини закрився, вони частково захочуть компенсувати собі цей ринок за рахунок України. Ефект від цього ми зможемо відчути лише за кілька тижнів, коли в країну увійдуть нові партії овочів і фруктів з Туреччини, вважає економіст Андрій Новак.

   Він вважає, що це корисно для українських споживачів і не дуже корисно для українських виробників. Українські виробники також будуть змушені опускати ціни. Для них це теж матиме користь, але згодом. Підвищення конкуренції завжди спонукає до розвитку. А споживачі відчують зниження цін на турецькі товари вже за кілька тижнів. Спочатку будуть знижуватися ціни на цитрусові, а потім, якщо ціни на них знизяться на 25-30 відсотків, це потягне за собою ціни на яблука. Навіть українські яблука не можуть бути дорожчими за цитрусові. Таким чином піде ланцюгова реакція зниження ціни на всю фруктову товарну групу.

Ще однією вигодою для України буде те, що ми зможемо постачати на турецький ринок більше зерна та олії. Раніше Туреччина ці товари купувала у Росії, бо Росія українських виробників з турецького і єгипетського ринку посунула. Тепер у нас з’явився шанс повернутися. Раніше Україна займала 25 відсотків турецького ринку зернових. Зараз він складає близько семи відсотків. Можливо, нам не вдасться відвоювати всі 25 відсотків, але 15-20 відсотків зайняти зможемо. Це буде стратегічна перевага. Туреччина вже зрозуміла, що Росія – це не надійний і не прогнозований партнер і своїми діями, починаючи від анексії Криму, довела до такого.

hromadskeradio.org

Необхідно створити громадський фонд підтримки сімейного фермерства

   В Україні необхідно створити громадську фундацію — фонд, який буде підтримувати розвиток сімейного фермерства. Такої спільної думки дійшли учасники круглого столу з питань проблематики співпраці держави та громадянського суспільства у підтримці розвитку сімейного фермерства в Україні, пише сайт ГО «Союз учасників СОК України».

    «Після гострих дискусій учасники заходу прийшли до загальної думки про необхідність створення привабливого середовища для власників особистих селянських господарств, яке спонукає їх добровільно, за власної ініціативи приймати рішення про створення сімейної ферми», — інформує сайт.

Також додається, що оскільки фінансові можливості для цього у держави на цей час відсутні, то таким привабливим середовищем може бути створення громадської фундації, а простіше – фонду, який буде підтримувати розвиток сімейного фермерства. Наповнювачами цього фонду можуть бути міжнародні донорські організації, громадськість і самі фермери.

Кurkul.com

  Проблему занепаду свинарства вирішить диверсифікація збуту

    В Україні вирішити проблему занепаду галузі свинарства допоможе диверсифікація збуту, зазначив економіст департаменту технічного співробітництва продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (FAO) Андрій Ярмак, пише «УНІАН».

«Немає причин без розвитку та пошуку нових ринків збуту сподіватися на те, що ціни на м'ясо, ціни на живу вагу будуть рости. Роздрібна ціна трохи залежить від інших факторів, але ціна, яку отримає фермер, буде у наступному році залишатися під істотним тиском», — сказав він.

Аналітик FAO Андрій Панкратов повідомив, що згідно з розробленим організацією м'ясного балансу на 2016 р, попит на м'ясо свинини та яловичини залишиться на рівні 2015 р. (можливе зростання на 1%). Водночас експорт свинини і яловичини скоротиться на 40%.

Уaq.es

Огляд підготував Орест Сарматський 

Вибір читачів за тиждень

Відео