Тернопільщина у 2016 році матиме «бюджет існування»

Тернопільщина на 2016 рік отримала «бюджет існування». Такий кошторис ухвалили на сесії Тернопільської обласної ради ввечері 4 січня.

На обговорення і дискусії депутати витратили аж півтори години. При цьому було помітно, що більшість «новачків» навіть не розуміють, що говорять і пропонують. Однак о 18.43 більшістю голосів бюджет-2016 таки прийняли. Принагідно голова обласної ради Віктор Овчарук гірко пожартував, що наша обласна рада «наздоганяє Верховну Раду у тривалості прийняття кошторису на цей рік». Але врешті він таки привітав жителів Тернопілля із тим, що 37 представників різних політичних сил підтримали проект, запропонований обласною держадміністрацією.

Слушні правки вносили досвідчені депутати

Із основними показниками проекту кошторису Тернопілля депутатів ознайомив директор департаменту фінансів обласної держадміністрації Степан Скибиляк.

- В обласному бюджеті передбачили видатків на 4 мільярди 407 мільйонів гривень, - каже він. - Наша область отримає майже 110 мільйонів гривень освітньої субвенції, а також понад 191 мільйон гривень на підготовку робітничих кадрів. Медицина розраховує на 476 мільйонів гривень субвенції із державного бюджету.

Такі цифри сподобалися не усім. Депутати критикували проект і вносили свої пропозиції і доповнення. Скажімо, депутати від «Батьківщини» мали 4 прохання. Але їх, попри соціальну спрямованість, не ухвалили. Проте керівник фракції Михайло Пінь все одно оголосив, що його колеги будуть підтримувати проект. Погодилися депутати на слушні правки, які вніс керівник фракції «Народного контролю» Володимир Болєщук. Власне, було помітно, що говорив досвідчений депутат – конкретно і по ділу. Натомість пропозиції фракції «Самопоміч» майже роздратували Степана Скибиляка. Адже виявилося, що депутати навіть не розуміють, що таке цільова субвенція і що кошти, які так надходять із державної казни, не можна перекидати на інші статті витрат.

Усі, кому дали слово, погоджувалися, що область отримує на 2016 р. бюджет виживання. Проте ухвалювати треба і такий, адже пізніше у нього можна внести зміни. Особливо депутати сподівалися, що Тернопілля отримає більше грошей на культуру і спорт.

Звіт голови бюджетної комісії усіх здивував

До честі Степана Скибляка, він терпляче відповідав на усі запитання депутатів. Довго давав їм докладні роз’яснення і пояснення. Одна із депутаток навіть за це зробила комплімент чиновнику, назвавши «найкомпетентнішим фінансистом краю».

- В області створили 26 об`єднаних територіальних громад, у яких буде налагоджено прямі міжбюджетні відносини із державним бюджетом, - додає Степан Скибиляк. - За попередньою інформацією, на їх утримання заклали близько 500 мільйонів гривень. Тому із цим проблем не має бути.

Цю думку відразу підхопили голова обладміністрації Степан Барна і голова облради Віктор Овчарук. Мовляв, бюджет – «скупий», але область повинна мати досить грошей.

Усіх, хто витримав у залі до такої пізньої пори, відверто здивував звіт голови бюджетної комісії – радикала Сергія Швеця. Він, звісно, підготувався, але так невпевнено щось бубонів собі під ніс, що видавалося, навіть не уміє читати з аркуша.

- Ми маємо багато претензій до цього документу, але будемо за нього голосувати, - підсумував він. – Ми зробили все, аби максимально захистити соціальні статті витрат і обласні програми.

До речі, у залі дехто із досвідчених журналістів принагідно згадав звіти колишнього голови бюджетної комісії Олександра Стадника. Адже у того все було «по полочках» і зрозуміло, а тепер, мовляв, – нічого не розбереш.

«За» проголосували 37 депутатів

Варто додати, що кожній із фракцій на сесії надали право внести лише одну поправку, що дуже обурило представників партії «Свобода». Мовляв, це порушує законні права депутатів. Не поділяли політики і позицій більшості.

- Якщо ви всі визнаєте, що цей документ такий недолугий, то, може, не варто його приймати? - зауважив свободівець Олександр Башта. – Є ж одна дванадцята, область і так буде нормально жити…

Після тривалих обговорень «за» проголосували 37 представників різних політичних сил. Жодного голосу не дала фракція партії «Свобода». Пояснив таку позицію колег голова фракції Олег Сиротюк.

- Дехто назвав цей бюджет – «бюджетом виживання», але це, як на мене, бюджет існування, який ставить крапку на розвитку місцевих громад і взагалі місцевого самоврядування, - підсумував депутат. – Звісно, ми не могли за таке голосувати.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео