200-літня ікона із Соловецьких островів побувала у Тернополі

Іконі «Богородиця Єднання» вклонилися тернополяни, котрі були присутні на урочистій церемонії вручення ордену «За Спасіння Життя».

Під час цієї події, про яку вже розповідав «ТЕРЕН» перед численними гостями, номінантами громадської нагороди, започаткованої благодійним фондом «Вірую», було виставлено ікону, якій понад 200 років.

Святий образ до Тернополя привіз отець Микола Мединський. Він – з Івано-Франківщини, з Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ. Носить псевдо «Залізняк», керівник капеланської служби ДУК «Правий сектор», ініціатор створення духовного проекту «Шлях єднання. Мати Божа, прийми Україну». На прохання кореспондента «ТЕРЕНУ» священик розповів про історію появи цієї ікони в Україні.

- Ікона походить із Соловецьких островів. Вона була знайдена нащадками наших політв’язнів в одній із келій тих монастирів, які були перетворені на тюремні камери. І ось там ця ікона була прибита цвяхами до підлоги. Не знати точно, чому було так роблено. Чи то як наруга, чи то хтось ховав так ікону, прикривши її соломою, ми достеменно не знаємо. Єдине відомо, що перед цією іконою молилися тисячі українців та представників інших націй, які були там ув’язнені. Її передав нам один із нащадків політв’язнів Андрій Мацюрак, який зараз у Канаді. А рік тому він запропонував цей образ мені, сказав, щоб її віддати на фронт, на передову, щоб допомагав там нашим хлопцям. Пан Андрій хотів, щоб це образ став оберегом, духовним стержнем для наших захисників. Ікона була без ківоту, ми його просто пізніше доробили, щоб краще було перевозити й зберегти цей старий образ. Вона вже побувала зі мною у батальйонах, на передовій. І якось так поступвого почала виробялтсия назва ікони - «Богородиця Єднання». А поштовхом послужив пергамент, який у руках тримає Богородиця. І там є напис: «Царю Небесний, прийми вякого чоловіка». І ось наш духовний проект «Шлях єднання» має назву «Мати Божа, прийми Україну!» ніби переспівується із написом на самому пергаменті. Ось так і зародилася назва цієї ікони як «Богородиця Єднання». А на ківоті ми поклали напис "Мати Божа, рятуй Україну!" ,  - розповідає отець Микола.

За його словами, за останніх півтора року перед цією іконою молилися тисячі наших бійців, в тому числі й ті, котрих зараз немає серед живих. Тому, переконаний священик, вона і є національною, духовною святинею для нас.

- Це – така духовна струна, яка поєднує різні покоління українців у боротьбі за волю і державність. Тому вона для всіх нас така цінна реліквія. І я сподіваюся, що всі ті молитви, як Героїв минулих століть та десятиліть, так і Героїв наших днів, додадуть сили цій іконі й тим, хто нині молиться і молитимуться до неї, - каже отець Микола Мединський.

Принагідно, він розповів і про духовний проект, який з його ініціативи реалізується в Україні, символом якого і є «Богородиця Єднання».

«Початковим проектом нашої програми була духовна акція «Майдан молитви, за перемогу, єднання, мир» перед іконою «Богородиця Єднання». Трагічна доля України символізується у цій надтріснутій та обпаленій вогнищем війни іконі Божої Матері.

 - Наш проект не має за мету "прив'язатися до певної релігійної громади, до певної церкви, тим більше - до певної політичної сили, чи певного бойового батальйону, чи прошарку суспільства". Є надзвичайно велика загроза для Української держави, для української нації. І ми маємо за мету, щоб всі, хто небайдужий, хто відчуває потребу стати на захист нашої землі, забули роздори і непорозуміння і, об'єднавшись навколо матері-України, стали знову однією великою, потужною українською родиною під гаслом "Бог і Україна - понад усе", - наголосив святий отець. 

За його словами, щоб достукатися до кожного, ініціатори планують долучити до акції всі верстви суспільства, компетентних людей у кожній галузі - представників культури, господарників, меценатів, військовиків, духовенство. Акції планується проводити у різних бойових і резервних батальйонах, на майданах, у церквах, монастирях по всіх регіонах. 

- Наш метод - це синтез духовного з патріотичним. Будуть художні проекти, для яких запрошуватимуть митців і залучатимуть до створення витворів мистецтва бійців на передовій. Буде тісна співпраця з проектами по реабілітації наших воїнів. Наш проект - багатогранний. Він включатиме такі цікаві проекти, як "Бандерівці духовного чину",  "Покрова перемоги", у задумі й інші, - розповів Микола Мединський. Він закликав усіх долучатися до ініціативи, в першу чергу спрямованої для допомоги бійцям.  

«Мусимо зробити все важливе для надання більш активного духовного опікунства для бійців - як на фронті, так і коли вони повертаються на реабілітацію або на ротацію, а також максимально докластися до зміцнення та утвердження духовно-патріотичного стержня у свідомості кожного українця», - сказав наостанок священик Микола Мединський, обережно складаючи ківот, в якому збережена понад два століття ікона поїде незабаром вкотре у зону АТО, на передову.

Орест САРМАТСЬКИЙ

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео