Суддя із Лондона відкрив футбольний турнір у Тернополі

Змагання із міні-футболу серед спортсменів-ветеранів стартували в обласному центрі.

От як буває, скажи комусь, що до Тернополя приїде суддя професійної футбольної ліги із самого Лондона, аби відкрити турнір в обласному центрі, мало би хто повірив у це. Але факт – сьогодні Олександр Салій, наш земляк і Президент футбольного клубу «Баку-Юнайтед», суддя професійної ліги Англії – у нашому обласному центрі.

Він приїхав на організований ним та однодумцями футбольний турнір із міні-футболу серед футболістів-ветеранів .

- Такі змагання проводимо вже третій раз. Це - спортивно-соціальний турнір. Мета - об’єднати тих хлопців, котрі колись грали у футбол, а нині вже через вік, хоча активно не займаються спортом, але й надалі люблять його і все, що з ним пов’язане. Тому створили таку футбольну ветеранську спільноту. Сьогодні сюди прибули хлопці не тільки з Тернополя, але й і з Кременця, Козови, всього десять команд. Думаємо розширяти цей турнір, є багато охочих долучитися до таких змагань. А сам турнір заснували із Богданом Антонівим, нині він – головний суддя змагань.

Роблю це, бо відчуваю себе корінним тернополянином, тому й приїжджаю сюди з Лондона, таким чином гуртуючи людей навколо, як мені здається, доброї справи. А гуртування та підтримка один одного нам усім сьогодні особливо потрібна. Тому ми й запросили на сьогоднішній турнір і хлопців із батальйону «Збруч», представників волонтерсько-екологічної організації «Скеля», громадськодсько-патріотичної організації «Захисти свій дім», - каже Олександр Салій. .

Щодо свого життя у Лондоні, пан Олександр розповів, зокрема,таке.

- Ще коли жив у Тернополі, то возив футзальну команду на Спартакіаду, свого часу грав у великий футбол, потім у футзалі. Переїхав до Англії у 1999 році. Через чотири роки створив там футзальну команду, яку сам і тренував. Уже наступного року ми виграли чемпіонат Англії. Крім цього, у 2001 році у Лондоні започаткував футзальний турнір «Кубок Лобановського», звідки відбирав хлопців до основної команди. На початку вони були різних національностей, і з ними мені у 2004 році вдалося вперше виграти чемпіонат Англії. До речі, цей турнір в останні роки був благодійним. Зібрані кошти йшли на допомогу українській армії.

Маємо досить велику спільноту, яка допомагає українцям. Зокрема, переганяємо сюди позашляховики для батальйонів «Донбас», «Збруч», передаємо медикаменти, протези, організовуємо гуманітарну допомогу, - розповів Олександр Салій.

Серед учасників змагань – команда ««Агропродсервіс-ветеран».

Її капітан, він же – заступник гендиректора корпорації «Агропродсервіс» Микола Салик ще живе враженнями від нещодавньої перемоги на Двадцять третьому міжнародному турнірі з міні-футболу серед ветеранів, присвячений пам’яті заслуженого журналіста України Михайла Баліцького.

- У Кременці на цьому турнірі брали участь 12 команд з України та Польщі. Ми перемогли ветеранів з міста Дубно Рівненської області,

Івано – Франківська, Київської області. У півфіналі зустрічались із командою польського міста Томашов. Забили 7 голів, а у свої ворота пропустили лише один.

У фінальній частині перемогли і кременчан, і хмельничан. Привезли кубок, грамоти, призи. Особисто я змалку футболом займався серйозно, навчався у спортивному класі. Життя моїх однокласнкиів розкидало по світах, потім деякі з них повернулися з Тернополя і два роки тому вирішили створити команду, разом тренуємося. «Агропродсервіс», купив повністю для нас екіпіровку, футбольну форму, спортивний інвентар для тренування. У турнірі такого рівня беремо участь вперше, - розповів Микола Салик. .

Головний суддя змагань Богдан Антонів сказав кореспонденту «ТЕРЕНу», що йому приємно бачити, як з кожним роком стає більше команд-учасниць та людей, які хочуть допомогти проведенню таких змагань.

-Сьогодні ми запросили сюди і тих, хто допомагає бійцям АТО, є і такі, хто навіть сам бере участь у бойових діях на сході України, -сказав Богдан Антонів.

Десять команд змагатимуться до кінця сьогоднішнього дня. Про перебіг та підсумки футбольного турніру «ТЕРЕН» повідомить згодом.

Орест САРМАТСЬКИЙ

Фото автора   

Вибір читачів за тиждень

Відео