Зміни в оплаті за газ

Анонсованого збільшення тарифів на природний газ для населення поки що не буде. У цьому запевнили тернополян працівники ДП «Газпостач» ПАТ «Тернопільміськгаз».

– Ціни на газ у країні регулює Кабінет Міністрів у вигляді постанов, – розповідає юрист-консультант підприємства Галина Панчук. – Наразі інформації про підняття цін немає. Про зміни населення офіційно повідомлять на сайті Міністерства енергетики та вугільної промисловості України. 

Нагадаємо, що в 2015-му році Україна підписала з міжнародним валютним фондом (МВФ) меморандум, згідно з яким ціна на газ для населення має зрости на 285%. У документі йдеться, що з 1 квітня 2016 р. українці повинні купувати газ за ціною, яка є не нижчою ніж 75% від світової вартості. А вже у квітні 2017 року населення платитиме за газ за світовими цінами. Це означає, що ціна на природне паливо має зрости із нинішніх «соціальних» 3,6 тис. грн до 5,5 тис. грн. Коли це відбудеться – однозначно сказати не можна. Мінімальний тариф на газ для населення встановлюють в опалювальний сезон для споживачів, які використовують газ для опалення, а також для підприємств, які надають послуги з централізованого теплопостачання. Варто наголосити, що соціальну ціну на газ встановлює Кабмін, а не газорозподільні підприємства, пише 20 хвилин

– Із 1 жовтня 2015-го до 31 березня цього року в Україні діє «соціальний» тариф на газ – 3600 грн за 1000 куб. м на обсяг не більше 1200 куб. м. За використані упродовж цього періоду понад 1200 куб. м газу доведеться оплачувати за повним тарифом – 7188 грн за 1000 куб. м, – пояснює пані Панчук.

Наразі тривають активні обговорення вартості природного газу для населення, у тому числі і з представниками МВФ. Резонансна квітнева зміна – запровадження абонплати за використання газових комунікацій. З 1 квітня платіж за газ буде складатися з двох частин. Перша частина залежатиме від обсягу спожитого газу, друга - буде фіксованою. Плата за неї буде абонплатою споживача «за доступ до потужності» газопроводу. Розмір абонентського платежу залежатиме від типу споживання – 17 грн для абонентів, які використовують тільки газові плити, 29 грн – для тих, хто користується газовим котлом для опалення.

     

 

Вибір читачів за тиждень

Відео