Підпільно встановлений колись пам’ятник Тарасу Шевченку відновили на Тернопільщині

Пам’ятник Тарасу Шевченку, який свого часу підпільно, уночі, неочіковано для КДБ і партійних органів, встановили у селі Настасові на Тернопільщині, нині, після реставрації урочисто відкрито вдруге.

Погруддя було встановлено у ніч з 30 квітня на 1 травня 1969 року несподівано для тодішніх керівників району й області та працівників КДБ, які контролювали подібні речі. Автор пам’ятника - нині покійний письменник, а тоді - молодий випускник  Львівського училища прикладного мистецтва  Ярослав Павуляк. Він зумів перевести свою роботу до рідного села, а потім за ніч разом із селянами встановити погруддя на постамент. Зрозуміло, що зранку для партійних бонзів обласного масштабу був шок. Але, аби не нагнітати ситуації, та ще й на 1 травня, вони змирились із таким несанкціонованим встановленням пам’ятника Кобзареві.

Нині, з  нагоди 155-ї річниці перепоховання Кобзаря, в Настасові

біля опорядженого просвітницького центру «Відродження» імені Ярослава Павуляка відбулися урочистості, центральна подія яких – відкриття відреставрованого пам’ятника Тарасу Шевченку. В урочинах взяли участь архієпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський Василь Семенюк, численне духовенство, мешканці Настасова, дружина Ярослав Павуляка – пані Леся, генеральний директор корпорації «Агропродсервіс», меценат, який взяв на себе усі витрати, пов’язані із реставрацією пам’ятника та створенням просвітницького центру - Іван Чайківський, гості з Тернополя, керівники району, гості із сусідніх сіл та Тернополя.

Про перебіг непересічної для Тернопільщини події «ТЕРЕН» розповість згодом.

   Орест САРМАТСЬКИЙ

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео