Переваги та недоліки створення ОСББ у Тернополі

осбб

Сьогодні чимало говорять про об’єднання співвласників багатоквартирних будинків. За останній рік кількість новостворених ОСББ значно збільшилася. Зокрема у Тернополі їх налічується понад 400. Але залишаються мешканці багатоповерхівок, у яких виникає маса запитань і які не наважуються перетворюватися з власників своєї квартири у співвласників усього будинку, з усіма його комунікаціями, дахами і нескінченними проблемами чистоти та благоустрою.

Громадянська мережа ОПОРА вирішила дослідити реальні переваги та недоліки створення ОСББ у Тернополі.

«Ідея створення ОСББ хороша тим, що дає можливість контролювати витрати та поліпшити комфорт проживання мешканців будинку, при цьому дозволяє працювати без сплати податків, обов’язкових для підприємств – юридичних осіб, на що ЖЕК витрачає чималі кошти. Закон сьогодні дозволяє самим визначати розмір внесків і раціонально їх використовувати, а це, погодьтесь, є важливим», – зазначає Сергій Лупак, голова кількох об’єднань співвласників багатоквартирних будинків.

Отож, ОСББ вигідне тим, що мешканці мають можливість створити управлінську структуру для вирішення усіх проблем, які виникають у їхньому будинку. Крім того, вони можуть самостійно встановлювати тариф на утримання будинку та вирішувати, на які потреби витрачати спільні кошти.

Тернополяни з власного досвіду знають про усі плюси та мінуси створення ОСББ. Серед найбільших переваг – контроль власних грошей, відокремленість від ЖЕКу, а отже можливість самостійно вирішувати нагальні проблеми, менші платіжки за комунальні послуги, а також можливість брати участь у державних програмах кредитування як юридична особа.

Зокрема, у Тернополі діє програма енергоефективності та термомодернізації житла «70 на 30», за якою 70% сплачує держава, а 30% – мешканці. Цією допомогою може скористатися будь-хто, але активнішими у цьому плані є ОСББ. Використовуючи таку можливість, вони комплексно утеплюють будинки, ставлять індивідуальні теплові пункти та міняють вікна, щоб мати змогу економити на комунальних послугах.

Найбільшим недоліком створення ОСББ можна вважати небажання мешканців брати відповідальність у свої руки та пасивність у прийнятті спільних рішень.

Як свідчить практика, доволі важко обрати таку людину, яка б хотіла цим займатися і брати відповідальність у свої руки. Адже більшість мешканців некомпетентні у житлово-комунальних питаннях. Проте управляючим ОСББ може бути і голова сусіднього правління, відносини з яким можна укласти через трудовий договір.

«Бути головою правління – доволі відповідальна справа. Це не тільки саджати квіточки чи фарбувати лавки. Потрібно відповідати за весь будинок та його комунікації, за усі неполадки та намагатись робити усе для того, щоб мешканцям було комфортно у ньому проживати», – ділиться Галина Ткач, голова ОСББ «Мрія».

Пані Віра, мешканка одного з будинків, які вагаються, чи створювати ОСББ, вважає, що така форма управління житлом є більш вигідною для молоді, ніж для людей пенсійного віку. Адже старшим людям не потрібні ніякі зміни і їх задовольняє існуюча система догляду за будинком. Натомість молодь прогресивніша, прагне кращого життя, тому хоче змін.

Брати відповідальність за свій будинок у власні руки чи залишати все як є – вирішувати тільки вам. Проте й відповідати перед наступними поколіннями за свій вибір доведеться також вам.

Підготувала Регіональний прес-секретар житлово-комунальних та енергетичних програм

Громадянської мережі ОПОРА Наталія Радковська

 

Вибір читачів за тиждень

Відео