Чотири маленьких труни сколихнули село на Тернопільщині (фоторепортаж)

DSC02648

     У Посухові Бережанського району перепоховано останки Українських Січових Стрільців.

     Сумна подія подія, що відбулася напередодні на Бережанщині, стала прологом до відзначення 100-річчя бою Українських Січових Стрільців на Лисоні у вересні 1916 року.

DSC02625
DSC02625

     На сільському цвинтарі у Посухові поховано 70 стрільців та 4 турецьких воїни. Ще у двадцятих-тридцятих роках польська влада не дозволяла селянам доглядати за цим некрополем, перешкоджала побудові тут цвинтарної брами. Ось як про це писала газета «Новий Час» на початку 30-х років.

     - Цвинтар почали будувати в році 1931, зараз по жнивах. Головним Майстром був правдоподібно чоловік з німецького роду, ім'я якого призабуто. Плян був одобрений у Бережанах. Спочатку виливалося з цементу мур довкруги цвинтаря а тоді гроби і хрести. А вже як зроблено підпору на входову браму, майстрові підсунули інший плян брами і вже половину було виллято, як хтось із донощиків доніс до старости, що брама має бути у виді тризуба, значиться, не так, як повітовий уряд погодився. Староста наказав будову спинити і аж польська поліція з Раю під командою Островського - з українського походження прийшла і запльомбувала дальшу будову.

По кількох тижнях інж. Мацілинський – архітектор будови цвинтаря, дав людям плян, як докінчити браму. Брама вже стояла, коли вдруге прийшла поліція і наказала браму у виді тризуба розвалити. Не могли найти охочих до помочі, а до речі, поліцаї заявили, що вони самі валити брами не будуть, бо цей цвинтар «світ будує». Знову за пару тижнів прийшла поліція і не дала дозволу завісити залізні фіртки в браму. Ці фіртки селяни відвезли до Бережан і там переховували коло церкви, очікуючи кращої нагоди. Нагода прийшла аж в 1939 році, в місяці вересні. Кожного року під час Зелених Свят польська поліція завжди з'являлася біля цвинтаря Січових Стрільців, не дозволяючи прочистити його на свята, вінків покласти і навіть панахиду відправити. Але на це ніхто уваги не звертав, старші за віком хлопці і дівчата по ночах прикрашували гроби і прочищували цвинтар, а на самі Зелені Свята так багато людей з'являлося, що поліція таки піддавалася і більше перешкод не чинила.

Ворог найрадше знищив би цвинтар, але нічого зробити не міг, бо про цвинтар Січових Стрільців дбалося разом, була сила, єдність, бо так вчили Січові Стрільці, Українська військова організація, Організація Українських націоналістів, - йшлося у часописі.

DSC02656
DSC02656

     І ось нині, до похованих на сільському цвинтарі Січових Стрільців додалися останки ще чотирьох патріотів, знайдені у наш час. Звертаючись до присутніх на велелюдній панахиді у Посухові,  Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій провів паралелі між минулим і сучасним.

- Їм тільки жити і жити, але вони віддали життя за Україну. Нашій молоді, нашим дітям потрібно частіше розповідати про той героїзм, який чинили Українські Січові Стрільці. Пройшло сто років, але ворог України не змінився, він залишився той самий, який зазіхає на нашу Вкраїну. Але не змінився і дух українського народу, дух героїзму, любові до своєї Вітчизнидух, який живе у нашому народі, - підкреслив владика.

DSC02630
DSC02630

     Про уроки історії нагадав  Архієпископ Тернопільський, Кременецький і Бучацький Нестор.

- Сьогодні ми згадуємо 100-річчя сумної події, яка нам у черговий раз нагадує про те, що лише ми, українці, можемо самі захистити свою землю. Ще наші предки думали, що наші сусіди прийдуть до нас з добром, але ті сусіди, з якого боку вони не були б, постійно хотіли нас поневолити, знищити наш народ, нашу державу. І слава Богу, що завжди були і є патріоти, які ставали на захист України. Вони не хваляться своїми вчинками, вони просто беруть зброю у руки і захищають Україну. Тут полягли ті, які не дали російським військам дійти до Бережан, зупинили загарбників-поневолювачів. Схожі події повторюються і зараз, через сто років, коли нові загарбники знову ж таки, з того самого північного сходу, йдуть на нас, щоб знищити нашу державу. Але дякувати Всевишньому, є воїни, які надихаються прикладом Українських Січових Стрільців і захищають нашу державу Вічна пам'ять і слава їм! - сказав владика.

     У свіжу могилу у Посухові лягли чотири маленьких труни із останками Українським Січовим Стрільців, а зверху – осінні квіти.

DSC02653
DSC02653

     Військовослужбовці вшанували пам’ять полеглих триразовою автоматною чергою у небо…

DSC02635
DSC02635

DSC02636
DSC02636

DSC02643
DSC02643

DSC02644
DSC02644

DSC02647
DSC02647

DSC02640
DSC02640

DSC02649
DSC02649

DSC02655
DSC02655

DSC02623
DSC02623

DSC02620
DSC02620

DSC02619
DSC02619

Олег Снітовський

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео