Чому стратегічна вулиця Шпитальна досі без ремонту?

20161112124104

Вулиця Шпитальна в Тернополі має неабияке значення, адже тут знаходиться Станція швидкої медичної допомоги, бригади якої курсують цілодобово, рятуючи людей часом і з критичного стану. Однак вона чи не найбільше потерпає від неякісного дорожнього покриття, яке тут, м’яко кажучи, бажає бути кращим.

Кілька тижнів тому тернополяни спостерігали, як на вулиці Шпитальній замінюють водопровід, що в подальшому теоретично мало б закінчитись капітальним ремонтом вулиці. Ба ні! Труби поміняли, а ось ладнати дорогу поки що не планують. Та, до повного щастя, після ремонту каналізації залишили «рихлю», по якій не те, що «швидка» з хворими, а й просто автівка з потугами проїздить, пише «Номер один».

– На вул.Шпитальній підприємець закінчив роботи по заміні каналізації. Далі він зобов’язаний заасфальтувати ту ділянку, відновити дорожнє покриття згідно з технічними умовами. Зараз він цього не робить, бо йде просідання ґрунту. Підприємець думав, що ми задарма розриємо дорогу і він собі зробить мережу! Я сказав – ні! Зробиш мережі, гарно все закриєш, а потім ми на наступний рік зробимо другу частину вулиці,- каже начальник міського управління ЖКГ Микола Лесів.

Дійсно, у 2015 році було виділено кошти на облаштування Шпитальної. Тоді ремонти завдали неабияких труднощів для руху транспорту, однак, як виявилось згодом, терпіти незручності довелося безпідставно. Адже Шпитальну відремонтували частково, лише попри територію лікарні, а далі залишили ту ж сумну картину: ями та «переносний» асфальт. У міськраді обіцяли, що закінчать розпочате в цьому році, однак, формуючи титульний список ремонтів на 2016 рік, вул. Шпитальну в нього не внесли. З’ясувалося, що управління житлово-комунального господарства не може відремонтувати наболілу вулицю. І причиною цьому є недобросовісний забудовник, який звів поруч з лікарнею швидкої допомоги багатоповерхівку. Згідно з містобудівними умовами, він, за словами Миколи Лесіва, мав замінити водопровід і каналізацію, а вже тоді міська рада змогла б приступити до ремонту верхнього шару дороги.

Пан Лесів каже, що на повний ремонт вул. Шпитальної дочекаються уже в 2017 році. Можливо, це відбулося б і раніше, але, за словами начальника управління, вони чекали, коли підприємець виконає свої зобов’язання перед міськрадою і прокладе мережі.

–Усе залежить від фінансування, коли саме у 2017 році ми розпочнемо роботи. Загалом, на другу чергу ремонту потрібно орієнтовно до 3 млн. грн. Там треба піднімати люки, дивитися, чи багато мереж. Можливо, доведеться їх переносити. Загалом, там є над чим «повозитися». Якби не було мереж, то було б  по-іншому. Крім того, треба облаштувати гарні тротуари,- пояснює пан Лесів.

Ремонт на наступний рік – це, звісно, гріє. Але ж вулиця розрита зараз і по ній щодня доставляють хворих. Часом, на жаль, у не дуже хорошому стані. Тому розриту дорогу потрібно «загладити» негайно. В управлінні ЖКГ кажуть, що це не їхня робота. Це має зробити той же підприємець.

– Він ту смугу, яку розрив, мав заасфальтувати, хоча б кинути нижній шар асфальту на зиму. Бо інакше йому не дозволять здати будинок в експлуатацію, – пояснює Микола Федорович.

Коли це станеться, на жаль, у підприємця-забудовника наші журналісти дізнатися не змогли, позаяк його мобільний не відповідав. Однак маємо нагадати обіцянки підприємця, які він дав нашому виданню майже рік тому. Тоді він пояснював, що затримка ремонту не за ним, а за міською радою, яка змушує його робити те, що не було прописано у договорі.

– Труби ж лежать на глибині 3-4 метри. Треба всю дорогу розрити, зруйнувати, щоб до них дістатися. У мене таких зобов’язань перед містом немає, як і можливості це зробити. Так, згідно з технічними умовами, я зобов’язаний замінити водопровід і готовий це зробити, але паралельно з містом, коли воно розпочне реконструкцію дороги. Скажіть, де є логіка? Коли місто робить капітальний ремонт дороги, то її на метр у глибину «виймають». Нехай вони це зроблять, і я тут же приступлю до роботи, поміняю труби. Я ж, виходить, маю зруйнувати дорогу, а потім місто її ще раз після мене зруйнує чи як? Мова йде про те, щоб ми виконали роботи спільно, паралельно, – бідкався нашим журналістам будівельник Володимир Шигінський взимку цього року.

Чоловік говорив, що боргує місту лише 300 тис. грн., а його примушують «розщедритися» ще на асфальт.

Цікаво, що піднімали цю проблему наші журналісти на шпальтах «Номер один» ще в лютому, а каналізацію підприємець замінив аж восени. Вочевидь, увесь цей час міська рада та пан Шигінський не могли дійти до спільного знаменника: хто і що повинен виконати та в якому порядку.

Надіємось, що дорогу все ж не залишать у тому стані, в якому вона перебуває зараз. Бо найлегше «спихати» обов’язки на інших, але у разі нещасного випадку на вул.Шпитальній, громада не буде з’ясовувати, хто і що кому винен. Особливо, якщо через погану дорогу під час транспортування в лікарню у кареті «швидкої», не дай Боже, помре людина…

Вибір читачів за тиждень

Відео