Орест Сарматський

Агро-новини 20 грудня

1111

Новини аграрного сектору

Новий бюджет не покриє тваринникам скасування спецрежиму ПДВ

Аграрна складова Держбюджету-2017 не компенсує втрати сільгосппідприємств від скасування спецрежиму ПДВ по тваринницькій продукції.

Про це розповів завідувач відділу податково-бюджетної політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Леонід Тулуш, інформує сайт відомства.

За задумами урядовців, пряма бюджетна підтримка повинна покрити втрати галузі тваринництва від скасування з 1 січня 2017 р. дії спецрежиму ПДВ.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, сума ПДВ-акумуляції по всій тваринницькій продукції за 2015 р. перевищила 7,5 млрд грн: по молоку — понад 1,3 млрд грн, м`ясу  свиней — близько 1,0 млрд грн, м`ясу  великої рогатої худоби — понад 0,3 млрд грн, продукції птахівництва — понад 4,9 млрд грн.

У 2016 р., внаслідок зміни порядку функціонування спецрежиму, суми ПДВ-акумуляції по тваринницькій продукції будуть суттєво меншими.

201201
201201

В умовах часткової сплати ПДВ до бюджету сільгосппідприємства надають перевагу варіанту «самостійного витрачання» сум ПДВ — шляхом придбання матеріально-технічних ресурсів — в першу чергу, техніки й обладнання. Це суттєво зменшує суми ПДВ до сплати в бюджет, а відповідно, і обсяг ПДВ-акумуляції у 2016 р.

«Відсутність належної компенсації втрат сільгосппідприємств — виробників тваринницької продукції у Держбюджеті-2017 може негативно позначитися на ключових показниках розвитку тваринницькій галузі в Україні — в першу чергу, на рентабельності, а як наслідок — на обсягах виробництва продукції тваринництва в секторі сільгосппідприємств», — підсумував Леонід Тулуш.

Аграріям дозволили змішувати зерно і змінили розрахунок оцінки землі

В Кабінеті Міністрів України відбувся «дерегуляційний день», результатом якого стало скасування 367 застарілих обмежуючих нормативних актів. В тому числі, спрощено умови роботи для аграріїв.

Про це повідомило Міністерство економічного розвитку і торгівлі.

За словами Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, це значно спростить життя малому і середньому бізнесу, мінімізує корупційні ризики і заощадить підприємцям мільярди гривень.

Одним із прийнятих рішень було скасовано мінімальний розмір оплати послуг нотаріусів на рівні 1%. Як відмічають в МЄРТ, таке обмеження приводило до того, що нотаріуси отримали величезні виплати, навіть якщо були готові отримати менше.

201202
201202

За даними експертів, загальний обсяг операцій з нерухомістю у 2014 р. склав 55 млрд грн. Це означає, що нотаріуси отримали щонайменше 550 млн грн в якості оплати послуг (як державні, так і приватні).

Під час «дерегуляційного дня» Уряд також скасував заборону на змішування зерна різних сортів.

«Сьогодні аграрії несуть величезні втрати через цю необґрунтовану заборону. Її скасування призведе до зниження логістичних втрат, збільшення потужності елеваторів і портів, і, як наслідок, збільшення валютних надходжень до бюджету. Очікується, що економічний ефект цього рішення для бізнесу до 2020 року складе більше 10 млрд грн», — говорять в міністерстві.

Уряд підтримав «органічний» закон

Кабінет міністрів України підтримав Закон «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції», винесений на його розгляд Міністерством аграрної політики та продовольства України.

Про це інформує прес-служба аграрного відомства.

Як відмітив міністр аграрної політики і продовольства Тарас Кутовий, в Україні є унікальний потенціал для створення органічної продукції, який використовується на сьогоднішній день лише на 10%.

«Цей Закон створює додаткові можливості для розвитку галузі. Крім того, він також створить додаткові механізми безпеки для українських громадян. Загалом, Закон сприятиме підвищенню конкурентоспроможності вітчизняної органічної продукції і розширенню зовнішніх ринків її збуту», - вважає Кутовий.

 

201203
201203

Також, на переконання міністра, Закон гарантуватиме споживачам впевненість у продуктах, маркованих, як органічні, що позитивно впливатиме на захист операторів органічного ринку від недобросовісної конкуренції і забезпечить прозорі умови ведення господарської діяльності у сфері виробництва та обігу органічних продуктів.

Для довідки: виробництвом органічної продукції в Україні займається близько 210 підприємств.

Вибір читачів за тиждень

Відео