Оксана Бучко

Громади на Тернопільщині не дочекаються належної субвенції на соцекономрозвиток?

a0d7a55cb8631aea21dceff2e12aa6c9

Громади на Тернопільщині можуть суттєво втратити свої фінансові можливості. Субвенцію на соцекономрозвиток Уряд скоротив утричі. Такі зміни внесли до розпорядження Кабінету Міністрів від 10.07.2019 року № 500-р 4 грудня, тим самим скоротивши заплановані  2,5 млрд грн до 790 млн грн.

Занепокоєння із цього приводу висловлює Асоціація міст України й наполягає на розблокуванні решти 1,7 млрд грн коштів субвенції, йдеться на trvamu.blogspot.com.

Також зміни до додатку 2 розпорядження виключають значну кількість об’єктів соціального значення та бюджетів органів місцевого самоврядування, а саме 50% бюджетів органів місцевого самоврядування, з яких більшість - об’єднані територіальні громади. Окрім того, для більшості органів місцевого самоврядування значно зменшили обсяги субвенції, в окремих випадках до 2-3 тис. грн.

- Внесення таких змін наприкінці бюджетного року є неприпустим, - йдеться у дописі. - Адже, очікуючи фінансування, громади відповідно до розподілу коштів цієї субвенції вже виконали певний обсяг робіт, однак не можуть за них розрахуватися. Це – невеликі за вартістю, але вкрай важливі для громад проекти - будівництво та ремонт шкіл і дитячих садків, ремонт та благоустрій вулиць, влаштування водогонів, насосних станцій та систем очищення води, обладнання медичних амбулаторій, центрів адмінпослуг, будинків культури. АМУ звернулася до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету з проханням не погоджувати запропоновані Урядом зміни щодо розподілу субвенції на соціально-економічний розвиток та залишити розподіл у попередній редакції.

До слова, кошти субвенції на соціально-економічний розвиток, розподілені розпорядженням Кабінету Міністрів від 10.07.2019 №500-р блокуються  Урядом вже чотири місяці.

Порівняння змін у розподілі можна переглянути ТУТ.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео