Орест Сарматський

За втрачені від посухи посіви компенсують 5 тисяч грн/га (Агроновини)

2401 (Copy)

Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України бачить необхідність виділення грошової компенсації фермерам за втрату посівів через посуху з розрахунку 4,5-5 тис. грн за гектар постраждалих посівів.

За розрахунками Мінекономіки, велика частина коштів піде аграріям Одеської області.

Про це під час онлайн-конференції повідомив заступник міністра Тарас Висоцький, інформує УНІАН.

- Ми бачимо необхідність виділення безповоротної разової допомоги, наші розрахунки показують, що це має бути близько 4,5-5 тис. грн на один гектар. І хоча не буде прив'язки до регіону, але ми розуміємо, що 70-75%, а то і 85%, піде в Одеську область, — сказав він.

За словами Тараса Висоцького, інструмент компенсації повинен бути максимально простим — для цього необхідно буде підтвердити статус сільгосптоваровиробника, а Укргідрометцентр додатково підтвердить площу постраждалих посівів. Заступник міністра додав, що на цей час Мінекономіки шукає спосіб реалізації цієї ідеї.

- Ми шукаємо юридичний момент, як це зробити швидше. Можна виділити кошти з фонду, сформованого для боротьби з коронавірусом, прирівнявши це до форс-мажору. Є можливість через бюджет, але це довше, — зазначив він.

Без українських працівників у Польщі буде катастрофа — думка

Польський ринок праці на сьогодні дуже залежний від працівників з України.

Без українців неможливо успішно пройти сезон збирання полуниці, адже з другої половини травня на сезонні роботи для збирання м’яких фруктів до Польщі завжди приїжджали сотні тисяч українців.

Зараз у багатьох польських підприємствах є величезний дефіцит «робочих рук» через карантин у зв’язку з пандемією коронавірусу.

Про ситуацію на ринку праці в інтерв’ю УКРІНФОРМУ розповів голова польської Асоціації переробників фруктів та овочів Анджей Гайовнічек.

- Ми працевлаштовуємо близько тисячі осіб, зокрема, у розпал сезону — до 200 українців. Зараз маємо 20 працівників з України, а це 10-15% від наших потреб, — розповідає польський підприємець.

2402 (Copy)
2402 (Copy)

За словами Анджея Гайовнічека, його компанія нині обмежує виробництво,  бо не має можливості функціонувати через нестачу працівників.

- Я постійно виставляю оголошення про працевлаштування. Мені зараз потрібні 30-40 робітників, але охочих немає. Можливо, вони з’являться через 2-3 місяці, але зараз нема. Не кожен погодиться працювати в полі, у холодильних приміщеннях, адже це — тяжка праця. Зрозуміло, що всі хотіли б сидіти в офісах. До виконання тяжкої фізичної роботи немає багато охочих, — каже голова польської Асоціації переробників фруктів та овочів.

Від польського уряду місцеві працедавці очікують на допомогу у відкритті кордонів та пом’якшенні карантинних заходів для працівників з України.

- По-перше, було б добре, якби для українців було скорочено термін обов’язкового карантину. Наприклад, просто перевіряти, чи вони мають якісь ознаки зараження — якщо ні, то одразу приступати до праці. По-друге, щоб українські водії мікроавтобусів, які привозять трудових мігрантів, могли в’їжджати й виїжджати з Польщі без обов’язкового перебування на карантині. Таких перевізників багато, але вони не можуть здійснювати регулярні перевезення, — каже поляк.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео