Агро-новини 8 квітня
Топ-7 продуктів з найвищою собівартістю
Коли йдеться про даремне витрачання ресурсів - продукти тваринного походження займають перші місця.
У журналі New Scientis опублікували рейтинг товарів, виробництво яких «влетить у копієчку» та ще й потребує великої кількості природних ресурсів. Йдеться про використання електроенергії, кормів, спецзасобів, та площі, необхідні для вирощування.
- Яловичина
Коли йдеться про даремне витрачання ресурсів - продукти тваринного походження займають перші місця. Але ніщо не може зрівнятися з яловичиною. Площі, на яких випасають тварин можуть принести у 10 - 20 разів більше білку, якщо їх засіяти бобовими. Крім того, для виробництва 1 кг яловичини необхідно 15 тис. л води, що у три рази більше, ніж для курятини і у 18 разів більше, ніж потрібно для вирощування 1 кг пшениці.
- Креветки
Щоб отримати 1 кг креветок необхідно 25 кг корму. Наприклад, щоб отримати 1 кг норвезького атлантичного лосося потрібно лише 1,5 кг корму.
- Горіхи
Вирощування горіхів потребує величезної кількості води. Щоб виростити каліфорнійський мигдаль, виробники використовують 10% водного запасу штату. На один горіх витрачається 4,5 л води. Волоські горіхи, кеш’ю, фундук та фісташки потребують приблизно таку ж кількість води.
- Картопля фрі
У Великобританії 10% всіх харчових відходів - це смажена картопля, що робить виробництво цього продукту даремним витрачанням овочів. Всі ресторани швидкого харчування викидають картоплю фрі, якщо не продали її протягом 5 - 10 хв. після приготування. Площі, які засаджують картоплею для ресторанів швидкого харчування, використовувалися б продуктивніше, якби там вирощували інші овочі.
- Кава
Для вирощування чаю потрібні більші території, ніж для кави, але у кави свої нюанси. Для того щоб ви змогли випити одну чашку кави, на заводі вже використали 550 чашок води. Слід також взяти до уваги використання ароматизаторів, які шкодять навколишньому середовищу.
- Банани
З усіх фруктів та овочів, банани споживають найбільше добрив. Майже півтони азотних, фосфорних та калійних добрив на га. При вирощуванні інших культур з використанням цієї кількості добрив можна отримати більше урожаю. Наприклад, у Єгипті використовують майже у 30 разів більше азоту на бананові плантації, ніж на таку ж площу засаджену бобовими.
- Шоколад
Ще один спосіб витрачання води. Щоб виготовити плитку шоколаду, вагою 100 гр. потрібно 2 тис. л води. Використовуючи таку ж кількість води можна поласувати 20 яблуками, або 50 мисками полуниці.
Площі під озимою цибулею помітно розширились — Дудка
Учасники плодоовочевого ринку України поширюють чутки про дефіцит пропозиції ранньої цибулі, через вимерзання посівів озимої цибулі у південних регіонах. За даними «Інфо-Шувар», дійсно через зниження температури у січні-лютому деякі аграрії можуть втратити 20–25% врожаю ранньої цибулі. Проте, фахівці галузі не прогнозують нестачу пропозиції ранньої цибулі.
«Минулої зими в Південних регіонах України температура не знижувалась до рівня критичного для озимої цибулі. Випадки вимерзання дійсно зустрічаються, але це, насамперед, стосується господарств, які не потурбувались про снігоутримування. Також випадки вимерзання зафіксовані на полях, які не захищені лісосмугою від зимових вітрів. Втім, я не бачу жодних передумов для дефіциту пропозиції цибулі в Україні на початку сезону, бо площі під озимою цибулею помітно розширились порівняно з попереднім роком», – розповідає Вадим Дудка, директор компанії «Агроаналіз».
Департамент АПК підтримує товаровиробників області - Луй
Тернопільська ОДА завжди підтримувала сільгоспвиробників області. Тернопільська ОДА швидко реагує на всі нагальні питання, починаючи з сертифікації насіння та контролю за вирощуванням продукції й закінчуючи орендою землі, про що повідомив директор департаменту агропромислового розвитку Тернопільської ОДА Віталій Луй.
«Звичайно, не лише департамент агропромислового розвитку впливає на ситуацію в аграрній сфері Тернопільщини, велику роль відіграють й Держгеокадастр та Агропродслужба. Це велика комплексна робота, проте роль адміністрації в цьому процесі — значна та визначальна. Ми завжди йдемо на зустріч усім нашим товаровиробникам, якщо вони працюють легально, у хороших відносинах зі своїми пайовиками та не мають проблем з орендою землі. Більше того, максимально сприяємо їм у тому, щоб вони запускали поглиблену переробку продукції, а не лише займалися її вирощуванням», — зазначив Віталій Луй.