Без паніки: вересень у школах вважають періодом адаптації, наголосили на Тернопільщині (фото, відео)

Упродовж літа на Тернопільщині у закладах освіти провели поточні ремонти будівель і приміщень навчального і навіть житлового призначення, котельного господарства, систем протипожежного захисту, зовнішніх інженерних мереж і приладів регулювання енергоспоживання.

Значну увагу цього разу звернули на упорядкування прилеглих територій, спортивно-ігрових і дитячих ігрових майданчиків. Звісно ж, ці роботи провели із залученням коштів місцевих бюджетів, спонсорів і меценатів. Про це йшлося під час засідання колегії обласної держадміністрації (ОДА) 29 серпня.

На ремонти у школах і садочках витратили десятки мільйонів

Доповідала про це нaчaльник упрaвління oсвіти Тернoпільськoї ОДА Ольгa Хoмa (також читайте ТУТприм.).

Хома1

За її словами, на проведення ремонтів та інших заходів щодо покращення матеріально-технічної бази закладів загальної середньої освіти у 2018 році використали 32,3 млн грн з місцевих бюджетів і 5,6 млн грн позабюджетних коштів.

[embed]https://youtu.be/xXGZMvMR5HA[/embed]

За рахунок усіх джерел фінансування освітянських об’єктів капітально відремонтували чи замінили дахи у 30 закладах освіти, полагодили 46 шкільних приміщень, відновили фасади у 9 закладах, відремонтували 13 систем опалення, - перелічує Ольга Хома. – До того ж, у 6 закладах полагодили теплові мережі, відремонтували 45 котелень або паливних. Окрім того, 3 заклади освіти перевели на альтернативні види палива. Також вдалося покращити спортивну базу в 18 навчально-виховних закладах.

Колегія1

До речі, за сім місяців замінили на енергозберігаючі 1780 вікон і 422 дверей. Наразі у 170 закладах загальної середньої освіти вікна замінили повністю. Крім того, встановили у 370-ти оновили вхідні двері та у 92-ти – утеплили фасади. Усі ці роботи майстри намагалися завершити саме до початку навчального року, стверджує чиновниця.

[embed]https://youtu.be/dQ2Hh_iL1mU[/embed]

Втім, це – ще не все. За рахунок субвенції із державного бюджету, запланували покращити  умови для навчання у 43-х закладах загальної середньої освіти в об’єднаних територіальних громадах. Обсяг фінансування цих робіт: 30 млн 872 тис. грн - субвенція, 3 млн 266,205 тис. грн - місцеві бюджети і 1 млн 588,358 тис. грн - інші надходження.

Гості_колегія3

На благоустрій територій, обладнання спортивних споруд, майданчиків, облаштування пандусів, згідно із Державними будівельними нормами (ДБН), у 2018 році використали 9 млн 10 тис. грн бюджетних коштів, - додає вона. - Усього в області у 288 закладах освіти обладнали пандуси, у 15-ти - спеціальні санвузли, у 2-х - встановили спеціальні механізми (ліфти). Ще у 586-х закладах створили умови вільного доступу.

Частину зобов’язань до 1 вересня виконати вдалося

Окрім того, Ольга Хома нагадала, що вересень у школах вважають періодом адаптації. Тому, мовляв, немає нічого страшного у тому, що поки що дехто не отримав нових меблів чи підручників.

[embed]https://youtu.be/iiiQOp0bOzw[/embed]

Заклади загальної середньої освіти області забезпечені підручниками відповідно на: 1-3 класи - 98,2%, 4 клас - 93,09%, 5-6 класи - 98,2%, 7 клас - 90,8%, 8 клас - 98,95%, 9 клас - 93,9% і 11 клас - 95,7%, - звітує чиновниця.

Частину зобов’язань щодо створення умов для впровадження стандартів «Нової української школи» виконати вдалося. Наприклад, відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 17.05.2018 р. за №497 «Про безкоштовне забезпечення перших класів державних і комунальних закладів загальної середньої освіти ігровими наборами SixBricks» 4 липня в область привезли 13 тис. 495 ігрових наборів SixBricks (так званих «Шість цеглинок»). Їх відразу передали в усі заклади освіти краю для кожного першокласника, який у 2018/2019 навчальному році здобуватиме освіту у «Новій українській школі». Крім того, кожен перший клас незабаром отримає ігрові набори ЛЕГО PlayBox.

Фото і відео автора

Довідка. У 2017/2018 навчальному році довозили учнів до закладів освіти і додому 159 шкільних і 13 орендованих автобусів (11 313 осіб, або 96,8% від загальної кількості осіб. які потребують підвезення). Ще 365 дітей (2,8%) перевозять іншими видами транспорту, що не фінансуються місцевими бюджетами. У кінці серпня 2018 р. на умовах співфінансування шкільні автобуси отримали Бережанська і Шумська міські ради, Заліщицька, Козівська, Кременецька, Підгаєцька, Чортківська районні держадміністрації, Лановецька та Великогаївська об’єднані територіальні громади.

ВідеоГрошіремонтТернопільщинаосвітаТеренлітоОльга ХомаенергозбереженняавтобусипершокласникSixBricksЛЕГО PlayBox