Будівельні роботи, які не потребують документів, що дають право на їх виконання

Досить часто кожен з нас задумується про поліпшення свого житла. Ми змінюємо сантехніку, встановлюємо душові кабіни, утеплюємо балкони зносимо стіни і рідко замислюємося про те, що деякі з виконуваних нами робіт потребують додаткових погоджень. Що ж можна і чого не можна робити у себе вдома без відповідного дозволу?

Кабінетом Міністрів України 07 червня 2017 року було затверджено Перелік будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та після закінчення яких об’єкт не підлягає прийняттю в експлуатацію. До таких робіт зокрема віднесено:

Варто знати, що відповідно до статті 28 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» без будь-яких дозволів здійснюється і розміщення тимчасових споруд торгівельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності.

Відповідно до Закону України «Про автомобільні дороги» не потребує дозволів розміщення на автомобільних дорогах елементів санітарного облаштування та технічних засобів, а саме: туалетів, урн, контейнерів для сміття та іншого обладнання.

Законом України «Про благоустрій населених пунктів» передбачено роботи з відновлення елементів благоустрою, які теж не потребують дозволів відповідних інстанцій, до них зокрема належать: покриття площ,  вулиць,  доріг, паркові арки, альтанки, сходи та багато інших.

Також, 20 березня 2019 року постановою Кабінету Міністрів України затверджено зміни до Переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та після закінчення яких об’єкт не підлягає прийняттю в експлуатацію, де зазначений перелік доповнений новими роботами, які можна виконувати без отримання дозвільних документів, зокрема:

Проте, варто пам’ятати, що перелік вище вказаних робіт не поширюється на об’єкти, що належать до пам’яток культурної спадщини.

Інформацію надано Кременецьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги в рамках реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО».

Фото з відкритих джерел
ТернопільщинаТерен«Я маю право!»