Чому очікується зниження цін на свинину? (Агро-новини)
Найближчі тижні стануть більш сприятливим для споживачів, оскільки ціни на продукти будуть знижуватись, винятком залишається лише молоко, середня ціна якого зросте в межах 3-5%.
Про це говориться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».
Як зазначається, варто очікувати стабілізації цін на ринку м'яса, оскільки ринок свинини почав демонструвати зниження вартості з другої декади липня. Можливе зниження цін коливатиметься в межах 2-5%, тому що високий рівень вартості свинини стимулював ріст цін і на суміжних ринках та призвів до активізації імпорту.
Як і прогнозувалося раніше, в липні ціни на овочі та фрукти впали в межах 5 — 22% в залежності від продукту. У найближчі тижні овочі та яблука продовжуватимуть рухатись низхідним ціновим трендом і зниження складатиме 15-20%, що зумовлено збільшенням пропозиції на ринку.
Вартість бакалійної продукції не зазнала суттєвих змін, за виключенням гречки, ціна якої знизилась на 5%.
Японські генетики створили справжню блакитну хризантему
Дослідники на чолі з рослинним біологом Наонобу Нода з Національної дослідницької організації с/г сектора та продуктів харчування в м. Цукуба, Японія, за допомогою генетичної інженерії створили першу в світі справжню блакитну хризантему.
Справжні блакитні квіти в природі зустрічаються рідко і лише в окремих видах, таких як в’юнок пурпурний та дельфініум, пише Science Magazine.
Справжній блакитний колір вимагає складних хімічних реакцій. Антоціаніни (пігментні молекули в пелюстках, стеблах та плодах) містять ароматичні кільця, що призводить до того, що квітка змінює колір на червоний, фіолетовий або синій, залежно від того, які приєднуються цукри або інші групи атомів. Умови всередині рослинної клітини також мають значення, тому просто пересадка антоціаніну з синьої квітки (напр., дельфініуму) насправді не спрацює. Нода спочатку вніс у хризантему ген синьої квітки Кентербері. Білок, що синтезувався з цього гена, модифікував антоціанін хризантеми, що надало цвітінню фіолетового кольору, а не червоного. Щоб максимально наблизитися до справжнього блакитного кольору, Нода та його команда згодом додали другий ген синього квітучого гороху. Білок цього гена додав до антоціаніну молекулу цукру. Дослідницька група планувала додати третій ген, але квіти хризантеми стали блакитними і з двома генами. Хімічні аналізи показали, що досягти блакитного кольору було можливо всього за два етапи, тому що хризантеми вже мають безбарвний компонент, який взаємодіє з модифікованим антоціаніном, щоб досягти блакитного кольору.
Науковці дізналися, як ще збільшити врожайність кукурудзи
Підвищений рівень експресії зміненого гену покращує продуктивність кукурудзи за рахунок посилення синтезу крохмалю.
Мутація обумовлює заміну аргініну на лізин, викликає розвиток фенотипу da1-1, що проявляється у збільшенні розміру органів кукурудзи та зерен, пише Plant Biotechnology Journal.