Чому Україна не може забезпечити себе часником? (Агроновини)

Майже півроку (з січня по червень) на поличках українських магазинів важко знайти часник місцевого виробництва – уся продукція представлена імпортним асортиментом.

Така ситуація склалася через сукупність кількох факторів, зокрема, відсутність достатньої кількості великих виробників та недостатня кількість облаштованих місць для зберігання. За 2020 рік в Україну імпортували 5,6 тис. тонн часнику з Китаю, пише EastFruit. Також серед країн-імпортерів – Єгипет, Іспанія, Франція та ін. За показниками якості часнику українським виробникам часто важко конкурувати з імпортованим продуктом. На думку Василя Гудзовського, заступника керівника фермерського господарства «Агро-Майстер» (Вінницька область), розвитку виробництва часнику в Україні сприяла б державна підтримка галузі. Господарство «Агро-Майстер» вирощує часник на площі 10 гектарів та має власні переробні потужності.

- На жаль, поки що ми дійсно не можемо задовольнити попит наших торговельних мереж власним часником, тому що в Україні немає ні достатньої кількості великих виробників часнику, що пропонують великі партії якісного товару, ні хороших сховищ, де б часник зберігався протягом зими, – зазначає Василь Гудзовський.

Варто зазначити, що українські селекціонери можуть похвалитися власними сортами часнику. Фермер із Запорізької області Іван Захаренко вивів власний сорт – “Любаша”. Цей часник вирізняється високими обсягами врожайності.

- Мінімальна врожайність часнику “Любаш” з гектару – 8 тонн. Максимально в Прибалтиці зібрали 23 тонни з гектару, – розповідає фермер.

Джерело: https://www.seeds.org.ua Сир буде дорожчати. Це необхідно для виживання виробників

1302 (Copy)

Сир подорожчав, як і всі молочні продукти у світі. Україна в цьому плані не відстає, сировари мають намір і далі збільшувати ціни. Про це йдеться в повідомленні «Інфагро». Як зазначається, вартість українського сиру практично завжди була вищою за світову. Але тепер сир в Україні вже відчутно дорожчий, ніж у сусідів - білорусів і ціни впритул наблизилися до рівня Росії, куди колись поставлялися величезні обсяги українського товару.

- Сировари вважають, що підняття цін на сир в ситуації, що склалася необхідно для виживання виробництва. Але це призводить до того, що споживач все більше схиляється до покупки більш дешевого імпортного сиру, звикає до смакових якостей більш дешевого, наприклад, польського сиру. І якщо в майбутньому ціни навіть вирівняються, то багато хто буде вже робити вибір на користь іноземного продукту. Загалом, шансів швидко відновити виробництво буде зовсім мало, навіть якщо раптом українське молоко стане дешевим, а ціни на газ впадуть у рази, - прогнозують експерти.

Деякі великі оператори мають намір в жовтні збільшити ціну на сир на чергові 5%, на полицях в магазинах він не буде дешевше 220 грн / кг.

Джерело: https://agroportal.ua/news
агровиробництвосирчасник