Чим небезпечні для здоров’я тернополян кліщі, які «живуть» на обличчі?

Інколи жителі Тернопільщини можуть не здогадуватися природу походження висипів на шкірі обличчя, причиною яких можуть бути кліщі.

Даний вид кліщів можна розгледіти під мікроскопом. Він має назву Demodex, а на шкірі його є два види: Demodex folliculorum, який живе в сально-волосяних фолікулах та Demodex brevis, який живе всередині сальних залоз. Хвороба шкіри, яку викликає даний організм – це демодекоз. І він є однією із важливих проблем сучасної паразитології.

До слова, цей вид кліщів живе на шкірі обличчя (рідше в районі шиї та грудей) здорових людей та не викликає проблем чи зовнішніх змін. Проте, при певних умовах кліщі можуть активно розмножуватися, чим викликати свербіж і запалення.

Демодекоз – зазвичай виникає на фоні інших захворювань, ослабленого імунітету, хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту, хвороби ендокринної системи, стресу. Також наявний в людей із хворобами очей, шкірною патологією.

Характерні симптоми цього захворювання: шкіра на ураженій ділянці запалена і лущиться, розширюються кровоносні судини та пори, з’являються висипи (вугрі), шкіра покривається вузликами, наривами, виразками. Окрім того набуває сірого відтінку, погано контактує з водою і милом: свербить, набрякає, провокує нові висипання.

Підтвердити наявність цієї хвороби можна за допомогою мікроскопа. Перед обстеженням рекомендують не вмиватися протягом двох днів і не користуватися косметикою, повідомляє Тернопільський обласний лабораторний центр.

Фото з допису

Це цікавоТернопільщинадослідженняТереннебезпекапопередженняшкірахворобикліщіпричинизараженнядемодекозпаразитихворамікроскопвисипи