Для «Музею національно-визвольної боротьби» на Тернопільщині шукатимуть хорошого господаря (фото, відео)

Звернення громадських організацій щодо створення «Музею національно-визвольної боротьби» у селі Бишки Козівського району одностайно підтримали обласні депутати на сесії 17 липня. Проте зробили політики це з одним суттєвим уточненням.

Так, об’єкт спільної власності громад сіл, селищ, міст Тернопільської області дійсно є у планах влади. Але ця установа обов’язково повинна об’єднати усі місця вшанування героїв національно-визвольної боротьби, що є на Тернопіллі. Тож і її юридична адреса не обов’язково має бути на Козівщині.

Президія2

- По суті, ми створюємо нову комунальну установу. І маємо таке бачення: всі об’єкти, які є в області, підпорядкувати цій установі, - пояснює голова обласної ради Віктор Овчарук. – Але її можна створити на базі у Бишках чи в Антонівцях або навіть у Тернополі. Це є наміри, пропозиції, а вже де буде їхня юридична адреса – напрацюють. Проте це – хороша ідея!

Усі об’єкти, що зберігають пам'ять про героїв національно-визвольної боротьби різних часів, мають нарешті отримати господаря, аби належно розпоряджатися виділеними фінансами. Такої думки – голова обласної держадміністрації Степан Барна.

- Фінансування має бути не лише на зарплати, а й на капітальні та поточні видатки, пов’язані з утриманням цих місць. Адже ми мільйони витрачаємо на проведення заходів, а потім про це забуваємо, - додає він. – Звісно ж, треба ретельно поставитися до обрання керівника цієї установи.

На цьому особливий акцент зробив і гуманітарний заступник голови облради Любомир Крупа.

- Такий музей потрібний, адже тоді буде системність і координованість, - вважає він. – І керувати таким об’єктом має як мінімум кандидат наук, який спеціалізується на темі національно-визвольних змагань. І звичайно, моральні якості теж мають бути відповідними. Адже це не є політика. Це - наука, наш престиж…

Відповідним управлінням і відділам обласної держадміністрації уже доручити розробити і подати у місячний термін пропозиції щодо створення «Музею національно-визвольної боротьби», проект статуту цього закладу та інформацію про потенційні джерела його фінансування. Останнє планують врахувати при формуванні бюджету краю на 2019 рік.

Депутати3

Нагадаємо, під час сесії депутати розглянули 5 питань – читайте про це ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото і відео автора

ВідеоТернопільщинаСтепан БарнадиректорВіктор ОвчарукТеренТернопільська ОДАТернопільська обласна радаЛюбомир КрупаМузей національно-визвольної боротьбистатут