До осені овочі подорожчають на 10% – прогноз (Агро-новини)

Влітку подорожчання овочів чекати не варто. Восени суттєвого підвищенні ціни також не буде.

Про це повідомив директор Української асоціації постачальників торгівельних мереж Олексій Дорошенко, передає «ГолосUA».

– Влітку не варто очікувати подорожчання овочів. Ми побачимо зниження цін, і починаючи з вересня варто чекати подорожчання овочів, але не такого сильного, як було минулого року. Зокрема у вересні-грудні борщовий набір подорожчає на 10%, – розповів Олексій Дорошенко.

За його словами, за рік морква подорожчала на 150-180%.

– Це говорить про те, що невдало склалася ринкова кон'єктура. При тому, що таке підвищення ціни відбулося за 1,5 місяці. У підсумку в Україні каструля борщу за рік подорожчала на 30%, – наголосив експерт.

За його словами, з овочів борщового набору ціна буде підвищуватися на картоплю та томати.

– До кінця року ціна на нього виросте на 10-15%. Ціна на томати буде плавно підвищуватися. У порівнянні з минулим роком ціна на помідори зросла на 50%, – розповів експерт.

Вирощування найменшої у світі картоплі може бути успішним бізнесом

Сімейна компанія «Little Potato Company» побудувала успішний бізнес з вирощування найменшої у світі картоплі. Нині канадські виробники вирощують унікальні запатентовані сорти картоплі розміром – від 19 до 41 мм, пише Superagronom.com.

Ще в 1996 році сім’я Якоба Вандерхопфа засіяла міні-картоплею менше 1 га поля. У 2000 році компанія придбала свій перший завод, обладнання на якому модернізували спеціально для переробки крихітної картоплі.

1202 (Copy)

Спочатку сім’я канадського фермера зосередилась на вирощуванні запатентованої картоплі «Creamer». Наразі у портфоліо «Little Potato Company» налічується кілька різновидів картоплі («Baby Boomer», «Blushing Belle», «Something Blue», «Terrific Trio»), серед яких є й різнокольорова.

За словами фахівців компанії, для запуску нового сорту міні-картоплі необхідно близько 4-5 років. Виробники постійно інвестують в нові сорти і бренди продуктів. При цьому умови вирощування картоплі в Канаді – не найсприятливіші. Так, період вирощування на фермі – 60-70 днів.

Як пояснюють в компанії, «Little Potato Company» орієнтована виключно на ретельний відбір і вирощування запатентованих сортів картоплі найвищого класу. Зібраний врожай реалізується в Канаді, а також у торгових мережах «Safeway», «Walmart» і «Sam's Club» у США.

Фото з відкритих джерел

ціниагроТереновочіподорожчанняпрогнозОлексій Дорошенкоміні-картопля