Досвідчений городник з Тернополя поділився рецептом смачного томатного соку

Тернопільський городник Григорій Жук поділився своїм рецептом приготування томатного соку. Чоловік щороку вирощує на ділянці біля дому понад 200 кущів помідорів, вміло за ними доглядає і збирає гарний врожай, який різноманітними методами зберігає на зиму.

Один із них – приготування томатного соку.

- Помідори мию і гострим ножем ріжу на частини. Каструлю з порізаними помідорами ставлю на помірний вогонь і доводжу до кипіння. Помідорна маса має варитися 10-15 хвилин. Дати трохи схолонути. Далі беремо кругле міцне китайське ситко, каструлю, бажано глибоку. Закладаємо ситко вушками на краї каструлі. Беремо м’ялку, якою розминають картоплю, або гарний круглий макогін і все перетираємо, - розповів він.

Перетирати треба до того часу, поки у ситі залишаться тільки насіння та шкірки. 

- Ложкою їх вигортаємо, наливаємо у ситко свіжу порцію томатної маси і знову перетираємо. І так до закінчення. Протертий томатний сік з каструлею ставимо знову на вогонь, даємо закипіти. Збираємо піну. Треба дивитися, щоб не пригоріло. Помішуємо широкою кописткою, - радить Григорій Жук.

Проварити треба п’ять хвилин. 

- У той час на другій конфорці гріється вода із бутлями - відбувається стерилізація. Я закатую у півлітрові, але здебільшого у літрові. Коли томатний сік покипів, ставимо гарячий бутель збоку у миску, швиденько великим горням наливаємо киплячу масу у скляну тару і швиденько закатуємо кришкою. 

Свої заготівлі чоловік ставить на килимок, накриває ковдрою і так тримає кілька годин.

Фото з допису

Це цікавоТернопільпомідориТерентоматизимарецептБанкизаготівлясікГригорій Жукгородник