Фермерам пропонують надавати мікрокретидити на розвиток від $10 тис. (Агроновини)

Для розвитку українського  фермерства потрібно запровадити практику мікрокредитування.

Таку думку висловив фахівець із земельних питань, член Аграрної партії України Олександр Луцький.

Нагадаємо, що торішня програма підтримки фермерів від уряду провалилася: передбачений у бюджеті на 2018 рік мільярд так і лишився неосвоєним.

Підтримати фермерів можна шляхом надання їм мікрокредитів (наприклад, від $10 тис.). Ми сьогодні не знаємо точної кількості працюючих  фермерів. Скільки земель вони мають у власності і обробляють самостійно, скільки здають в оренду, скільки орендують у власників паїв, які проживають в селах, а скільки у тих, хто проживає в містах (спадкоємців та переселенців). А отже, важко порахувати обсяги продукції, яку вони виробляють та економіку такого виробництва, фінансові витрати, джерела покриття та інші ризики. На жаль, державний земельний кадастр після його створення не отримав розвитку у аналітичній частині. Це б дало змогу на базі аналітичних досліджень розробити  інструменти держпідтримки фермерів, що грунтуються не на популізмі, а на точних  даних, пояснює він.

Мікрокредити для фермерів, на думку фахівця, найбільше видаються через земельний або іпотечний банк.

– Але для цього слід не розбазарювати державні сільськогосподарські землі, як це зараз робиться скрізь по Україні, а закумулювати їх у фінустанові (іпотечному чи земельному банку). Після чого можна отримати під ці землі дешеві кредити, наприклад, у західних фінансових установах під 2–3%. Це дасть можливість видавати фермерам кредити, які будуть у багато разів дешевше, ніж кредити банків в Україні. Таким чином можна фінансувати не лише фермерів, але й найбільш перспективні галузі агросектору – переробку, харчову промисловість чи машинобудування, – пропонує Луцький.

Відкриття ринку землі підніме ціну на с/г угіддя до $3 тис. до 2022 року

1801 (Copy)

Ціна с/г землі може зрости майже до $3 тис. до 2022 року у разі запуску обігу земель. Про це йдеться у дослідженні компанії IMF group of Ukraine. Ціновий прогноз на землю сільськогосподарського призначення базується на міжнародному досвіді країн Прибалтики, Польщі, Чехії, Словаччини, Словенії, Румунії, Болгарії.

Вартість землі в Україні вираховувалася експертами, опираючись на динаміку цінових змін у кожній вищезгаданій країні, яка залежала від двох факторів.

Реальне становлення ринків землі розпочалося у досліджуваних країнах лише після їхнього вступу до Європейського Союзу. Якщо Україна піде цим шляхом, вартість 1 га землі буде змінюватися так: 2016 рік– $1100; 2017 рік – $1373; 2018 рік – $1881; 2019 рік – $2220; 2020 рік – $2398; 2021 рік – $2684; 2022 рік – $2753.

Фото з відкритих джерел

агроземляТеренвартістьоцінкафермери мікрокредити