Гарбузовий плов, сливовий пиріг, печені яблука: 5 ідей осінніх страв

Цікаві рецепти читайте у підбірці Терену

Осінь – пора багатьох сезонних овочів та фруктів, з яких можна приготувати чимало смачних страв і випічки. Цікаві рецепти читайте у підбірці Терену. 

Гарбузовий суп

Для приготування гарбузового супу вам знадобиться: 

гарбуз - 700 г;

картопля - 2-3 шт;

морква - 1-2 шт;

цибуля ріпчаста - 1 шт;

часник - 1-2 зубчики;

вершки (жирністю 20%) - 70 мл;

олія оливкова - 3 ст.л;

сіль - за смаком;

насіння гарбузове (для подачі) - за смаком;

вода - 350 мл.

Починаємо приготування: гарбуз, цибулю та моркву наріжте шматочками та подрібніть часник. На сковороді розігрійте оливкову олію, викладіть овочі та тушкуйте протягом 10 хвилин. Очистіть й наріжте картоплю, викладіть її в каструлю та додайте туди тушковані овочі. Усе це залити водою і варити до готовності картоплі (вона має стати м'якою). Готові овочі перекладіть в блендер, посоліть та збийте. Влийте туди вершки і перемішайте. Подавати крем-суп рекомендуємо, посипавши гарбузовим насінням.

Гарбузовий суп (фото depositphotos.com)

Сливовий пиріг

Для приготування вам знадобиться: 

- 120 г м'якого вершкового масла;

- 100 г цукру;

- 10 г ванільного цукру;

- дрібка солі;

- 2 яйця;

- 1 ч. л. розпушувача тіста;

- 140 г борошна.

Також:

- 10-12 шт. слив (на відео використано 19 половинок);

- цукор для посипки.

Починаємо приготування: Спершу готуємо тісто. Для цього, до м'якого вершкового масла додаємо цукор, ванільний цукор, сіль та усе збиваємо міксером до утворення однорідної маси. До отриманої маси додаємо яйця і ще раз збиваємо міксером. До борошна додаємо розпушувач та добре перемішуємо, а тоді додаємо їх до  масляної суміші й перемішуємо. Застеляємо форму пергаментом і змащуємо олією або маслом. Тісто викладаємо у форму та рівномірно розподіляємо. Сливи розрізаємо на дві частини, видаляємо кісточки та зрізами до верху викладаємо на тісто. Посипаємо ягоди цукром. Пиріг відправляємо у заздалегідь розігріту духовку до 180 градусів та випікаємо близько 40 хвилин. 

Сливовий пиріг (фото ZPRZ.CITY)

 Запечені яблука з медом

Для приготування вам знадобиться: 

Яблука - 2 шт.

Мед - 1 ст.л.

Кориця - 1 ч.л.

Вершкове масло - 10 г.

Починаємо приготування: Яблука потрібно помити, розрізати на половинки та видалити з кожної половинки серцевину. Викладіть яблука у жаростійку форму, посипте корицею та полийте медом. Зверху викладіть по невеликому шматочку вершкового масла. Накрийте форму з яблуками фольгою і відправте у розігріту до 180°C духовку на 30 хвилин. При цьому слід періодично перевіряти їх на готовність. Подавати такі яблука можна з кулькою морозива і карамеллю.

Запечені яблука з медом (фото depositphotos.com)

Запечені овочі

Для приготування вам знадобиться: 

кабачок – 1 шт.;

печериці – 8 шт.;

морква – 1 шт.;

цвітна капуста – 300 г;

перець болгарський – 1 шт.

Для маринаду:

олія оливкова – 2 ст л.;

соєвий соус – 3 ст. л.;

часник – 4 зубчики;

прованські трави – 1 ч. л.;

копчена паприка – 1 ч. л.;

сіль – 1 ч. л.

Починаємо приготування: Кабачок наріжте великими брусочками. Перець очистіть від насіннєвої перегородки та зріжте її, видаліть плодоніжку. Наріжте великими шматочками. Цвітну капусту розберіть на суцвіття. Моркву наріжте великими брусочками. Великі печериці розріжте на чотири частини, дрібні залиште цілими. У мисці з'єднайте олію, соєвий соус, часник (видавлений через прес), прованські трави, паприку, сіль. Перемішайте. Викладіть у маринад овочі та перемішайте. Залишіть промаринуватися на 30 хвилин. Викладіть овочі на деко. Випікайте в заздалегідь розігрітій духовці до 200 градусів 30 хвилин. У процесі приготування овочі у духовці кілька разів перемішуйте.

Запечені овочі (фото Credits)

Плов з гарбузом та грибами

Для приготування вам знадобиться:

Бульйон (овочевий) – 350 мл. 

Гарбуз – 100 г. 

 Масло рослинне – 2 ст. л.

 Петрушка – 1 шт.

Печериці – 140 г. 

 Рис – 60 г. 

 Цибуля ріпчаста – 1/2 шт. 

 Часник – 2 зуб.

 Чорний перець – 1 шт. 

Починаємо приготування: Наріжте кубиками гарбуз та печериці. Розігрійте в сковороді олію на середньому вогні. Наріжте цибулю, викладіть у сковороду, додайте часник (видавлений через часникодавку) і обсмажте 3-4 хвилини. Викладіть у сковороду гарбуз та гриби, смажте близько 5 хвилин. Відокремте листя петрушки від стебел і дрібно наріжте стебла. Додайте в сковороду рис і добре перемішайте. Влийте в суміш бульйон і додайте стебла петрушки. Накрийте кришкою сковороду і готуйте на середньому вогні до готовності рису (приблизно 25 хвилин).

Плов з гарбузом та грибами (фото foodsyn.com)

Фото з відкритих джерел 

осіньрецептстрава