Відомий городник з Тернополя поділився своїм рецептом консервованих помідорів
Городник з Тернополя Григорій Жук поділився у фейсбуці своїм рецептом маринованих помідорів.
За його словами, помідори цього року у нього вродили гарно.
Для консервування томатів знадобиться вода - 1 літр, сіль - 1 столова ложка, цукор - 3 (4) столових ложки, оцет - 1 столова ложка, олія - 1 столова ложка, прянощі: перець чорний горошком; перець пахучий; лавровий листок; зелень (на свій смак і вибір): кріп; петрушка; селера; базилік; а також різана цибуля, часник.
- На дно бутлів (я користуюся 1,5 літровими) та поміж помідорами викладаємо, власне, помідори, зелень, прянощі, цибулю, часник. Вливаємо 1 столову ложку олії. Готуємо маринад з розрахунку того, скільки у вас буде бутлів і якої вони ємності. Наприклад, якщо у мене було 8 півторалітрових бутлів, то в загальній сумі вони вміщають 12 літрів води. Але так як половину об’єму у бутлях займатимуть помідори та все, що ви до них додавали, то води буде тільки потрібно 6 літрів, - розповів він. - Всі складники маринаду перемножив на 6 і дістав те, що має бути. (Правду кажучи, маринаду ще трохи залишиться після заливання. Це, звичайно, добре, хай буде запас, аніж ви будете ворожити, скільки води та всього іншого додавати, коли не вистачить).
Маринад повинен закипіти, ним заливаємо помідори.
- Бутель треба поставити у якусь посудину (миску), щоб, не дай Бог, він не тріснув. Наливаємо кип’яток по центру слоїка, на помідори, тоді цього не буде. Одночасно на другій конфорці у відповідній каструлі готується гаряча вода, в яку поміщаються бутлі. Стерилізуємо, накривши кришками, 10-15 хвилин від часу закипання води у каструлі, у залежності від місткості бутлів. Закатуємо, викладаємо горизонтально на підлогу, на килимок (мішок).
Також чоловік радить накрити їх ковдрою до повного вистигання.
Нагадаємо, щороку на своєму городі біля хати, що в центрі Тернополя, Григорій Жук висаджує понад 200 кущів помідорів.
Фото з допису