Смачні та красиві — солодощі кондитерки із Заліщиків (фото)

Кондитерка із Заліщиків Юлія Воробель переконана, що солодощі — це не просто десерт. Солодощі, як і прослуховування музики, дарують більше насолоди, ніж просто смак. Вони — це позитивний настрій, коли виготовлені з високоякісних продуктів, піклування про здоров’я. А ще, крам того, дарують естетичне задоволення, коли вишукано оздоблені.

Вироби моєї співрозмовниці — політ фантазії, прикрашені так різноманітно, що спершу хочеться насолодитися візуально, а вже потім — пробувати на смак. Із пані Юлією поговорили про те, чому домашні солодощі краще за куповані, для чого кондитерам макети і які особливості безмастичних тортів.

164492393_351050476241150_4445200785729146693_n
 

— Доброго дня, пані Юліє. Прочитала, що ви почали виготовляти солодощі під час декрету, понад два роки тому. Розкажіть, чим саме вам сподобалася ця справа?

— На мою думку, найцінніший матеріальний ресурс, який має кожна людина, — це її тіло. І щоби максимально зберегти здоров’я, ми повинні дбати про своє харчування. Я прискіплива, тому, коли почала міркувати про смаколики для донечки, не змогла довірити цю справу промисловим виробникам і вирішила виготовляти їх сама. А потім відчула, що створювати солодощів приносить мені неабияке задоволення.

— Цікаво, чи була у вас родині звичка готувати солодке. Чи є серед тих кондитерських виробів, котрі виготовляєте, щось із традиційних переписів, чи щось, що особливо смакувало вам у дитинстві?

— У дитинстві я дуже часто готувала разом зі своєю бабусею. Саме вона розповіла мені про основи кулінарних знань. Бабуся народилася 1928 року, знала багато стародавніх страв, в тому числі солодощів. Деякі я досі використовую.

— До речі, як за два роки змінився ваш підхід до створення кондитерських виробів?

— Ступаючи на свою солодку стежину, сприймала це заняття, як певний період в житті, щось нетривале, що матиме логічне завершення (ну, наприклад, закінчиться декрет, вийду на роботу і на кондитерку часу не буде). А зараз усвідомлюю, що це вже невіддільна частина мого світогляду та розвитку. Тепер — це хобі, мистецтво та важка праця водночас.

164275494_307126337521622_797895846579961237_n

— Здається, сучасні солодощі не ті, котрі були колись (проте, можливо, я помиляюся, й тоді виправте мене). Як би ви описали сучасний торт?

— Смак — це один із п’яти чуттів людини. Як музиканти створюють мелодію і вона приносить задоволення та умиротворення слухачам, так і кондитери намагаються створювати шедеври, чиє «прослуховування» даруватиме не тільки насолоду, а й стимулюватиме приємні переживання у багатьох поціновувачів.

— Гортаючи вашу стрічку, найчастіше натрапляла на безмастичні торти. Розкажіть, які то й чому вони мають попит?

— Як і в одежі, макіяжі чи інтер’єрі, у світі кондитерського мистецтва є мода. Років десять тому модними були торти, вкриті цукровою пастою, так званою мастикою, прикрашені цукровими фігурками. Зараз тенденція змінилася і популярні тортики, вирівняні кремом і прикрашені солодощами, фруктами чи живими квітами. Але всі ми різні, тому у клієнтів, різне бачення та вподобання. Мені не рідко замовляють і мастичні тортики.

163731036_436123080799211_5137934449942942251_n

— Але виготовляєте ви не тільки їх. Розкажіть про ті вироби, з якими вам цікаво працювати.

— Будь-який кондитерський виріб — ніби пташенятко, що випорхує з-під теплого крила кондитера. Воно покликане летіти у світ, аби приносити радість і задоволення. Мені важко назвати свій улюблений напрямок роботи із солодощами, оскільки кожні мені подобаються по-своєму.

— Нещодавно ви отримали гран-прі міжнародного конкурсу за торт у вигляді ляльки-мотанки. Ви розповіли, що на його створення потрібно було понад дванадцять годин. А скільки часу потрібно на звичайний безмастичний торт?

— У середньому безмастичний тортик від початку до кінця можна виготовити за чотири години. Особисто мені найбільше часу потрібно на те, аби декорувати смаколик. Адже кожен тортик індивідуальний, тому виготовляючи його, роблю все, наче вперше. А ось випічка і приготування начинки виконується за стандартною схемою, тож, коли набита рука, все виходить швидко.

— Для яких випадків для торта треба спершу розробити макет?

— Я практично до кожного тортика малюю мінімакет, де враховую всі побажання клієнта.

163731034_2776213429299077_6345683154118761812_n

— Ваші торти не тільки різних смаків, але й різних форм. Як ось торт-книжка — чи продумуєте те, як їх «сконструювати» наперед?

— Так, звичайно. Виготовляючи тортик, мусимо прораховувати не лише смак і вигляд, але  безпечну доставку, яка забезпечує збереженість тортика під час транспортування.

— Окреме слово про оригінальні прикраси, на кшталт комп’ютера, машинки, вуха зайця... Розкажіть, як створюєте такі деталі?

— Усі прикраси виготовлені із цукрової пасти або шоколаду і є їстівними. Потрібний колір надаю натуральними харчовими барвниками.

— Які замовлення найбільше запам’яталися?

— Дуже люблю створювати тортики для старших людей на поважні дати. Найбільше запам’ятався тортик на дев’яносторічний ювілей чоловіка, котрий все життя присвятив кравецькій справі. Показала особливості його фаху в декоруванні.

— І наостанок. Які рецепти чи техніки плануєте незабаром опанувати?

— Я себе порівнюю із курчатком, яке недавно вилупилось та розправивши слабенькі крила, просто перевалюючись, швидко біжить вперед, не знаючи куди (сміється — І.В.). Так і я, біжу назустріч всьому новому, розуміючи, що мої кроки та крила ще потребують зміцнення і вдосконалення. Але з Божою допомогою працюватиму над собою та, можливо, з часом оберу конкретний напрямок.

Інна Віконська

Фото надала Юлія Воробель

Це цікавоТернопільщинаТерентортисолодощіЮлія Воробель