Кількість онкохворих на Тернопіллі шокує навіть медиків (відео)

Кількість онкологічних хворих на Тернопільщині стрімко зростає останніми роками. Тому ця проблема вимагає негайної уваги з боку медиків і влади, вважає директор обласного департаменту охорони здоров’я Володимир Богайчук.

- Якщо взяти 2010-2016 роки, то ріст числа онкологічних захворювань - майже 5%, – каже він. – Загальна кількість хворих в області – близько 25 тисяч осіб. Причому близько 3 тисяч виявляють щороку, тобто це – ті, поставили на облік вперше.

Щороку в області від раку помирають близько 1800 хворих, причому 35% померлих – це особи працездатного віку. Цю сумну статистику Володимир Богайчук озвучив, звітуючи під час колегії обласної держадміністрації.

[embed]https://youtu.be/IUl5bnXaJXs[/embed]

Власне, звіт чиновника стосувався виконання обласної програми із надання медичної допомоги онкологічним хворим. Тож із 2010 року фахівці обласного онкологічного диспансеру проводять  інспекторсько-консультативні виїзди, якими щорічно охоплюють практично усі райони Тернопілля. Також здійснюється моніторинг надання медичної допомоги онкологічним пацієнтам у звичайних закладах охорони здоров’я.

- Щорічно на І-ІІ стадії виявляють 45-49% випадків злоякісних новоутворень, що не відповідає очікуваним результатам Програми, - наголошує він. – Так, кожного року онкопрофоглядами із цитологічним скринінгом охоплюють до 77% жінок із числа тих, які підлягали огляду. Проте, ці дані не корелюються із показниками раннього виявлення раку шийки матки і передракової патології.

До речі, через відсутність фінансування в області так і не запровадили електронну систему цитологічного скринінгу. А це, на думку Володимира Богайчука, утруднює отримання достовірних даних щодо охоплення жінок таким обстеженням. До того ж, кошти для закупівлі мамографічного і кольпоскопічного обладнання не виділяли! Лише за гроші районних і міського бюджетів у 2010 році купили обладнання (діатермокоагулятори): в Збаразькому районі (13 тис. грн) і в жіночій консультації №1 (11,9 тис. грн).

- Гостро стоїть питання забезпечення обласного онкологічного диспансеру сучасним лікувально-діагностичним обладнанням. Через застарілість і закінчення амортизаційного терміну потребують заміни 80% наявної апаратури, - продовжує медик. - Програмою передбачені кошти на оснащення сучасною апаратурою і забезпечення її технічним супроводом на суму 5 млн 540 тис. грн. Але цих грошей не виділили.

Єдине, що вдалося зробити – купити медикаменти на суму 2 млн 277 тис. грн. Кошти обласного бюджету спрямували на наркозні і наркотичні засоби, препарати супроводу при хіміотерапії. Хоча щорічна потреба для повного забезпечення хіміотерапевтичним лікуванням становить близько 60 (!) млн грн.

Фото і відео автора

Довідка. У комунальній установі Тернопільської обласної ради «Тернопільський обласний клінічний онкологічний диспансер» функціонує обласний мамологічний центр із мамографічним кабінетом, кабінетами УЗ-діагностики і кабінетом патології молочної залози. Також працюють два районних мамографічних кабінети: у Заліщицькій центральній районній лікарні і Тернопільському районному територіальному медичному об’єднанні.  Онкодиспансер співпрацює із громадською організацією «Донна» у забезпеченні протезами жінок після мастектомій і з фітнес-клубом «Леді Коурвес» для фізичної реабілітації онкохворих жінок. На базі облонколдиспансеру створили клуб «Тернопільські амазонки», членами якого є жінки із раком молочної залози. Окрім того, розпочав роботу єдиний заклад для надання лікування невиліковним пацієнтам КУТОР «Тернопільська обласна лікарня «Хоспіс» із загальним ліжковим фондом на 30 ліжок.

 

 
ГрошіВолодимир БогайчукТернопільщинаТеренраконкохворийхіміотерапія