На Тернопільщині чоловік вже відсвяткував свій Великдень

20 березня рідновір Борис Явір відзначив весняне рівнодення. Цей день чоловік вважає своїм Великоднем.

Про це повідомляє «Суспільне».

За його словами, в цю пору земля пробуджується після зими. Відзначати весняне рівнодення почали приблизно 5 тисяч років тому.

-              Вперше про це згадують у записах часів Вавилонської цивілізації. Сонце – потужну силу, яка пробуджує землю і дає енергію для розвитку і яріння всього живого, – каже Борис Явір.

Чоловік розповідає, для нього весняне рівнодення – це свято перемоги тепла над холодом, свято приходу весни, адже настає астрономічна весна. Також, це – свято надії на добре літо.

-              Для мене, рівнодення весняне, як правдивий Великдень. Я його святкую ще зі шкільних років. До того, як у мене народилися діти, я їздив на старослов'янські чи ще давніші святилища нашого краю. Я мандрував, очищувався від негативних думок, пізнавав свій край. Тепер святкую у сімейному колі. Ми робимо писанки чи крашанки, я розповідаю дітям про давні звичаї та міфи, споживаємо святкову їжу – яйця, ковбаски та іншу їжу. Думаю, що в майбутньому також будемо мандрувати на стародавні святилища – нехай тільки діти підростуть, - розповів краєзнавець і рідновір з Тернопільщини.

Фото з сайту Суспільного

ТеренрівноденняВеликденьсонцестоянняРідновір