Космічні овочі: на орбіті вперше виростили перець (Агроновини)
Перший урожай перцю чилі зібрали на Міжнародній космічній станції.
Сам експеримент та підготовка до нього тривали два роки. Це порівняно невеликий термін для подібних досліджень. Частину червоного перцю астронавти з’їли на МКС, решту врожаю надішлють на Землю для подальших досліджень, повідомляє SEEDS.
Для вирощування в космосі вивели окремий різновид перцю сорту “Хетч”, який адаптували, щоб стручки перцю були невеликого розміру, пише EastFruit. На МКС привезли 48 насінин. Їх висадили у спеціальній камері ще в червні. Астронавти доглядали за перцем. З усіх рослин, що зійшли, залишили лише чотири. Їх поливали та запилювали вручну.
Перший урожай чилі на Міжнародній космічній станції зібрали 29 жовтня. Тоді астронавти спробували 7 стручків перцю. Загалом, за весь період експерименту вдалося виростити 26 перців. 12 стручків прилетять на Землю. З їхньою допомогою вчені дослідять вплив мікрогравітації та справді космічних умов на рослини.
- Ми пішли на цей експеримент, знаючи, що виростити перець в умовах мікрогравітації буде нелегко, але він виявився надзвичайно успішним та продемонстрував, що ми на правильному шляху до вирощування космічних культур. Ми плануємо використовувати отримані уроки та продовжити тестування та розробку набагато більшої різноманітності рослин для подальшого включення до раціону екіпажу. Наша мета – забезпечити життєздатне та стійке рослинництво для майбутніх місій з дослідження Місяця та Марсу, – зазначає Метт Ромейн, дослідник із Космічного центру Кеннеді NASA у Флориді.
Українці вивели унікальний сорт білої солодкої кукурудзи для консервної промисловості
Існують різні типи солодкої кукурудзи, як за смаком, так і за зовнішнім виглядом.
Остання категорія також надзвичайно важлива, адже більшість споживачів надає перевагу продуктам з привабливим зовнішнім виглядом. Якщо жовта кукурудза переважно зберігає товарний вигляд за умови будь-якої обробки, то біла після приготування чи консервування тьмяніє. Утім, українські селекціонери розв’язали цю проблему — вивели «Монблан», - новий сорт солодкої білої кукурудзи, повідомляє SEEDS.
Селекціонувала новий сорт компанія «Мнагор» (Вінницька область).
Цей сорт має яскравіший колір, ніж інші типи білої кукурудзи. Також він характеризується високим вмістом цукрів та великою довжиною початків — до 23 сантиметрів.
Завдяки цьому сорту консервна промисловість України отримає конкурентну перевагу, і зможе вийти на ринок білої консервованої чи замороженої кукурудзи вже з наступного року.
Фото з відкритих джерел