Міністр на Тернопільщині сказала, що освітня реформа без підвищення заробітної плати педагогів неможлива (фоторепортаж)

Освітньої реформи без підвищення заробітної плати не може бути. Таку тезу висловила сьогодні Міністр освіти і науки Лілія Гриневич під час робочої поїздки на Тернопільщину.

Ключова подія відбулася зранку, у Чортківському гуманітарно-педагогічному коледжі імені Олександра Барвінського. Сюди Міністр прибула на зустріч із педагогами Борщівського, Заліищицького, Гусятинського та Чортківського районів.

ORL_0058 (Copy)

ORL_0211 (Copy)

ORL_0219 (Copy)

Презентуючи Чортківський гуманітарно-педагогічномий коледж, його директор, кандидат педагогічних наук, заслужений працівник культури України Роман Пахолок коротко розповів про очолюваний ним заклад, якому невдовзі виповниться 80 років з часу заснування.

Пан Роман, зокрема, сказав, що коледж – один із відомих закладів педагогічної освіти західного регіону України.

ORL_0076

- За , майже, вісім десятиліть тут підготовлено близько 12 тисяч педагогів для освітніх потреб області та регіону. Головне наше завдання – надавати якісні освітні послуги зі здобуття професії педагога за освітньо-кваліфікаційним рівнем молодшого спеціаліста. Робимо усе від нас залежне для того, аби забезпечити якнайкращі умови для оволодіння студентами системою знань в галузі освіти та підготовки до професійної діяльності. У полі зору педагогів - розвиток інтелектуальних, творчих та фізичних здібностей студентів, - підкреслив Роман Пахолок.

За його словами, важливим результатом діяльності педагогічного колективу та студентства є те, що більше двох третин молодих людей навчаються на «відмінно» і «добре», дипломи з відзнакою отримує кожен п’ятий випускник. Так, інтелектуальні студентські лідери реалізовують себе у студентських олімпіадах і конкурсах, навчально-дослідницькій роботі. Із Першого Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика до тринадцятого (2017 р.) студенти коледжу були його учасниками та неодноразовими переможцями.

ORL_0082 (Copy)

Відмічаючи успіхи коледжу, педагогічне вміння та організаторські здібності його керівника – Романа Пахолка, Лілія Гриневич зауважила, що такі лідери-ентузіасти та очолювані ними колективи – своєрідний освітній фундамент для реалізацій реформ в галузі.

ORL_0099 (Copy)

Але освітньої реформи без підвищення заробітної плати не може бути, - підкреслила Міністр, звертаючись до учасників зустрічі.

- І в Уряді це прекрасно усвідомлюють. За три останніх роки фінансування освітньої галузі збільшилося майже удвічі і сягнуло 246 млрд грн. Нині реформа оплати праці передбачає збільшення заробітної плати для освітян від 20 до 70% вже наступного року. Також передбачено поетапне продовження підвищення зарплати для педагогів до 2023 року, коли найменший посадовий оклад освітян має зрости до 4-х прожиткових мінімумів, - підкреслила Лілія Гриневич під час спілкування з освітянами Тернопільщини у Чортківському гуманітарно-педагогічному коледжі імені Олександра Барвінського.

ORL_0085

Також, за її словами, особливий акцент буде зроблено на підвищення оплати праці молодих вчителів, дошкільників та майстрів виробничого навчання у закладах профтехосвіти.

Торкаючись теми створення мережі опорних шкіл, Міністр освіти і науки сказала, що нині їх нараховується майже 770. Вони мають понад 1250 філій.

Як наголосила Міністр, опорні школи - це не лише краща якість освіти, але й і вища зарплата для вчителів.

Разом із сучасним матеріально-технічним, оптимальними умовами для навчання, високим рівнем освітнього процесу такі чинники дозволяють максимально розкрити потенціал кожного школяра.

ORL_0215 (Copy)

Під час зустрічі з педагогами відповіді на актуальні питання освітньої галузі дала начальник обласного управління освіти і науки Ольга Хома.

ORL_0230

ORL_0240 (Copy)

Вона разом з Міністром та директором Чортківського гуманітарно-педагогічного коледжу імені Олександра Барвінського Романом Пахолком оглянула матеріально-технічну базу навчального закладу, виставку художньої творчості студентів та педагогів.

ORL_0268 (Copy)

Сьогодні ж Міністр освіти і науки Лілія Гриневич відвідала Тернопільський національний педагогічний університет ім. В. Гнатюка, де долучилася до зустрічі Клубу успішних людей.

Фото автора

ФотоТернопільщинаЧортківзарплатаосвітаТеренпедагогиЛілія Гриневичопорні школигуманітарно-педагогічний коледжРоман Пахолок