Місто на Тернопільщині через декілька років святкуватиме 100-річчя телефонізації (фото)

На листівці старовинної Теребовлі з видом замку видніються опори телефонного зв’язку. Вона датується приблизно 1921 роком, йдеться у групі Старе фото Теребовлі і околиць.

- Знимка ця 1920-их років, - йдеться в дописі. - Точніше сказати важко. На штемпелі проглядаються цифри 37, тобто надіслана поштівка у 1937 році. Але фото набагато раніше. На ньому ще нема будинку українських купців (зараз корпус училища культури), який збудували на початку 1930-их.

Давайте повернемось до будинку і телефонних опор. Це будинок пошти 1860 року (зараз це приватний будинок на вулиці Зазамче, 13). Саме у ньому діяла в 1920-их роках комутаторна телефонна станція. Судячи з кількості ізоляторів на перших двох опорах, то ємність станція налічувала до 80 абонентів. Точна дата запуску станції невідома.  А от в альбомі Maciej Niedzwiedz зберігся протокол Ради гмінної про запровадження телефонічного зв'язку від 30 квітня 1921 року. Швидше за все мова йде про Плебанівку За кілька років будемо мати ювілей телефонізації Теребовлі.

Фото з допису
ФотофактЦе цікавоТеребовляТернопільщинаТеренювілейтелефонізація