Митець з Тернопільщини показав «Кладку через час» (фоторепортаж)

В обласному музеї імені Б. Лепкого в Бережанах художник Олег Кузів презентував авторську виставку живопису.

02 (Copy)

01 (Copy)

03 (Copy)

У Міжнародний день музею у Бережанах відбулася знакова подія. У  музеї Богдана Лепкого, який очолює пані Ірина Ухман, художник Олег Кузів показав землякам та гостям з різних куточків Тернопільщини 30 своїх дивовижних полотен.

04 (Copy)

05 (Copy)

06 (Copy)

А своєрідним музичним тлом виставки «Кладка через час» стала прекрасна гра на бандурі та українські пісні у виконанні заслуженого артиста України Дмитра Губ’яка.

08 (Copy)

07 (Copy)

09 (Copy)

Сам же Олег Кузів, окреслюючи своє мистецьке кредо, наголосив,  що його творчість – це любов до землі, життя та історії. Це сповідь до людей, у якій висновки та істини не плоди мистецьких шкіл, а поклик душі і серця…

12 (Copy)

13 (Copy)

11 (Copy)

А відомий в Україні художник, заслужений діяч мистецтв, викладач Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка Михайло Кузів, вітаючи свого рідного брата Олега із відкриттям виставки, розповів про витоки його творчості.

– Формування творчого світогляду Олега відбувалося під впливом творчості його друзів-митців, зокрема тих, з якими вчився у Львові. Було живе, відверте спілкування. Олег завжди тягнувся до мистецької класики, мистецтва найвищого ґатунку, зокрема, пейзажу. А згодом він почав опанувати декоративний живопис, який відображав його власне бачення. Дуже знаковою була його перша виставка у Тернополі. Це підсилило його творчість настроєво.

15 (Copy)

16 (Copy)

Відтоді Олег постійно бере участь в обласних, всеукраїнських виставках. А ще був пленер «Босими стежками Богдана Лепкого», який відбувався на Бережанщині.  Щодо цієї виставки, то в окремих його творах я бачу сплетіння, синтез історичного живопису, певної обрядової культури, пейзажу. Тобто, відчувається поєднання і професійних засад, і народне, глибоке бачення навколишнього світу. Є тут і оригінальні твори із використанням авторської техніки, це, зокрема, полотна у такій самобутній «петриківській» техніці. Олег зайняв свою творчу нішу. А для митця це дуже важливо, мати своє бачення, свою філософію, коли він не біжить «вхолосту», а має платформу, яка ґрунтується на національному, ідейному, колористичному, українському дусі. А це все в Олега є, тож твори і радуй усіх нас своїми творами! – сказав, звертаючись до брата Олега Михайло Кузів. А ще він подарував братові свіжовидрукувані буклети, де йшлося про творчість Олега Кузіва і тих, хто допоміг йому облаштувати цю прекрасну виставу. А це – Мирон та Оксана Постолани, великі шанувальники творчості Олега Кузіва.

14 (Copy)

– Нам з Оксаною приємно бачити такі патріотичні твори мистецтва, які зображають стабільні цінності й традиції минулих часів у сучасному світі постійних змін. Роботи Олега Кузіва відтворюють традиційні, культурні, духовні та історичні аспекти української культури, які в сукупності передають любов художника до навколишнього світу, – вважає Мирон Постолан.

17 (Copy)

Тепло привітали автора виставки народний художник України Богдан Ткачик, заслужені художники України Микола Шевчук та Олег Шупляк, керівники району, друзі, рідні. Були того дня і поетичні  рядки від письменниці Лесі Любарської.

Фото автора 

ФоторепортажСпецрепортажБережаниТернопільщинаТеренмистецтвомузей Богдана ЛепкогоОлег Кузів«Кладка через час»Мирон Постолан