На світовому ринку очікується дефіцит часнику (Агроновини)
У світі спостерігається зростання цін на часник, особливо в Європі. Причиною є скорочення на 45% виробництва в Іспанії після того, як урожай там сильно постраждав від погодних умов.
Про це повідомляє agronews.ua.
Скорочення на 45% виробництва в Іспанії потягнуло за собою зростання попиту, найбільше – у Північній Америці: в Канаді – у 2 рази, в США – на 70%.
За словами трейдера з США, в цьому році він не очікує конкуренції на ринку з боку Китаю, Іспанії, Аргентини, Перу і Мексики. У Китаї врожай часнику в цьому році виріс на 20-25%, але є серйозні проблеми з експортом через брак рефрижераторних контейнерів.
З урахуванням невтішного світового врожаю і високих вимог з боку Північної та Південної Америки, ціни в Чилі, Аргентині та Мексиці швидко піднялися до рівнів, занадто високих для європейського ринку.
– Ми прогнозуємо, що, коли в ЄС дійсно почнуться холоди, поточні запаси імпортерів дуже швидко закінчаться і виникне дефіцит, – говорить трейдер.
На Івано-Франківщині фермер вирощує полуниці до пізньої осені
Поблизу Івано-Франківська місцевий фермер аж до пізньої осені вирощує нетипові для цього регіону ягоди.
Свій експеримент розпочав ще 6 років тому і відтоді маленьке господарство переросло у великий бізнес.
Про це пише agronews.ua.
Фермер Богдан Лутчин на власному прикладі довів, що ласувати власноруч вирощеними ягодами, зокрема й полуницею, можна навіть у жовтні. Він вирощує спеціальні сорти полуниці, які можуть плодити не лише у червні, а й до пізньої осені.
– Це сорти «нейтрального дня», які ростуть не від погоди, а від того, скільки триває сам день, – пояснив Лутчин.
Полуничний бізнес Богдан Лутчин розпочинав 6 років тому на відкритих грядках. Згодом зрозумів, що варто переходити на теплиці, аби урожай не залежав від погоди. Багато експериментував, тож тепер навіть у дощовий сезон ягоди не пошкоджуються.
– Внизу у нас капельний полив зроблено спеціально. Його підведено, щоб знизу в корінь ішла волога. Зверху не попадає дощ, адже саме всі хвороби у нас приходять з дощами. Збоку провітрюється, тому що це не теплиця, а тунелі іспанського типу, – розповів Лутчин.
Працівники ферми запевнили, що працювати у таких тунелях значно комфортніше, адже там немає болота.
– Високо стоїть ягода, не треба нахилятися дуже, і ягода вся чистенька, не в болоті, не брудниться. Відповідно, вона набагато смачніша, бо коли немає дощу, вона не вбирає в себе вологості, – розповіла працівниця Оксана Опирхал.
Фото з допису