На Тернопільщині розташувався рай для ландшафтних дизайнерів

На базі Колиндянського лісництва державного підприємства «Чортківське лісове господарство», що на Тернопільщині, уже два роки діє Центр лісорозсадницької справи, який спеціалізується на вирощуванні різноманітних декоративних екзотів. 

Розпочинали розвиток центру з будівництва теплиці з автоматизованим поливом, відтак згодом було збудовано ще одну, де зосереджено садивний декоративний матеріал із закритою кореневою системою (у контейнерах – прим.), пише Тернопільське обласне управління лісового та мисливського господарства.

img-3042-5d

– У першій теплиці закладають живці, а після того, як вони вкоренилися та зміцніли, їх висаджують в окремі контейнери та відправляють на дорощування в іншу теплицю, – розповідає лісничий Колиндянського лісництва Володимир Чегус. – Обидві теплиці обладнані автоматизованим поливом – крапельним зрошуванням і туманною установкою. Крім того, встановлено індикатор для подачі міндобрив і засобів захисту рослин.

Площа теплиці, де відбувається живцювання рослин, – 0,0025 гектарів, відтак це дозволяє закласти щонайменше 26 тисяч живців. Та й асортимент порід тут немалий – більше 80 видів.

p80604-134405-29

Барбарис Тунберга, кипарисовик Лавсона, бересклет Форчуна, форзиція європейська, бирючина круглолиста – цей список дивує не лише екзотичними назвами, а й різнобарв’ям та різноманіттю форм та видів, адже тільки туй і ялівців тут нараховується більше двох видових десятків. Ялівець звичайний Блю Пойнт, козацький «Глаука», східний, повзучий «Холгер», середній Пфітцеріана Ауреа, горизонтальний Андорра Варієгата китайський: Стрікта, Блу Альпс, Монарх; лускатий Меєр, скельний Скайрокет і ін. А ще безліч видів туй західних: Європа Голд, золотисто-периста, лютеум жовта і ін.

img-3055-1a

zks-kolyndiany1-35

p80604-131641-44

Словом, мрія будь-якого найвибагливішого ландшафтного дизайнера, адже практично тут зосереджено рослини, які можуть ужитися навіть на дуже сонячному чи кам’янистому подвір’ї, а також на присадибній ділянці, яка позбавлена сонця і постійно перебуває в його затінку. Хоча й на цьому можна зекономити, адже купуючи декоративний саджанець, можна порадитися з працівниками лісництва щодо того, де його можна прилаштувати на новому місці та й те, що він у контейнері додатково дасть йому змогу звикнути до нових умов.

img-4835-8a

img-4843-e9

Разом із тим, тут вирощують не лише декоративний садивний матеріал, а й лісовий. Зокрема, навесні можна спостерігати дуже гарні сходи гібриду модрини (єврояпонської), насіння якої збирають з об’єкта лісонасіннєвої бази – атестованої клонової плантації цього ж лісництва, створеної у 2010 році. Загалом же в посівному відділенні вирощують 100 тисяч сіянців хвойних порід.

Тож робота тут кипить протягом цілого року. А ще лісівники заклали сад плодових дерев, площею 0, 8 гектара. Розпочали з п’яти найпопулярніших сортів яблунь та трьох видів слив. А поруч є невеличка пасіка, з якої щороку працівники лісництва збирають до тисячі кілограмів смачного меду.

img-4850-18

Цьогоріч планують збудувати басейн для забору води для автоматизованого поливу, адже у спекотні дні коренева система може пошкоджуватися через різницю температури води. У басейні вода нагріватиметься до потрібної температури, а відтак подаватиметься системою у теплиці.

За два роки лісівники зробили тут громіздку роботу. Та не вважають, що робота на даному об’єкті є завершеною. Новий рік – це новий виклик, тож щороку придбавають щось нове, сучасніше, більш затребуване вимогою часу.

img-3101-d4
Фото з відкритих джерел
ФоторепортажЦе цікавоТернопільщинаТеренЧортківське лісове господарствоЦентр лісорозсадницької справи