На Тернопільщині СМС-ки нового ґатунку захищатимуть бджіл

Аграріїв хочуть зобовязати відправляти СМС бджолярам про хімобробку полів

Схоже на те, що тернопільським аграріям невдовзі додадуться нові клопоти.

Принаймні, такий висновок можна зробити, проаналізувавши зареєстрований у Верховній Раді України законопроект №10052 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту бджільництва.

Про це повідомляє інформаційний портал ВРУ.

Його суть у тому, що народні депутати пропонують парламенту зобов'язати аграріїв, що застосовують засоби захисту рослин чи агрохімікати, завчасно, але не пізніше, ніж за 3 доби до початку обробки, надсилати SMS-повідомлення на телефони бджолярів, пасіки яких знаходяться на відстані не менше 10 км від місця обробки, про заплановане застосування ЗЗР чи агрохімікатів.

- У повідомленні мають бути вказані дата, час і місце обробки, назву рослин, що опилюватимуть, назву і діючу речовину препарату, тривалість його дії і клас небезпеки для бджіл, - йдеться у пояснювальній записці.

І ще . Згідно з цим документом, передбачається введення адміністративної і кримінальної відповідальності за нанесення шкоди бджільництву шляхом накладання штрафу від 100 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і штрафу на посадових осіб - від 500 до 1 000 неоподатковуваних мінімумів.

Більше того, якщо зафіксують незаконну рубку медоносних дерев або чагарників , то за це можна отримати обмеженням волі від 2 до 5 років або позбавлення  волі на той самий термін.

Довідково. У минулому році в Україні загинуло близько 45 тис. бджолосімей. Характерно, що кількість таких втрат зростає рік у рік  в геометричній прогресії, при цьому, не всі бджолярі звертаються до представників влади за захистом, мабуть, не сподіваючись, отримати від них дієву підтримку.

Фото : «Агробізнес»

ТернопільщинааграріїбджільництвозаконопроектТеренбджолипідтримкадержаваSMSВерховна Рада України