На Тернопільщині віднайшли дзвін, закопаний під час окупації (фоторепортаж)

Справжнє різдвяне диво трапилося на «григоріанське» Різдво Христове в селі Заруддя, Зборівського району.

Минулої суботи тут віднайшли захованого під час Другої світової війни церковного дзвона, повідомляє RISU.

- Його відкопали біля території колишнього римо-католицького костелу Найсвятішої Панни Марії Неустанної Допомоги, зведеного 1905 року. Сьогодні тут діє храм св. Івана Богослова (УГКЦ), освячений митрополитом Тернопільсько-Зборівським Василем (Семенюком) 27 грудня 2008 року, - йдеться у повідомленні.

image (2) (Copy)

image (6) (Copy)

За словами місцевого мешканця Мирона Сагайдака, цей дзвін давній. Коли збудували мурований костел на місці колишнього дерев'яного, то на дзвіницю поставили його. Дзвін переховували у 1914 році, бо під час війни армія забирала дзвони для переплавки.

Потім ховали у 1920 році від більшовиків. І сховали в кінці 1939 року, бо прийшли совіти, які закрили костел. І ще люди знали, що німці напали на Європу і скоро буде війна, так що дзвін був закопаний…

Колишня вчителька Заруддянської школи Ярослава Дутка в 2000-х роках вже шукала дзвін з пошуківцями зі Зборова, але не в тому місці. За пошук взявся і житель с. Озерянка (воно підпорядковане Заруддю) краєзнавець Микола Луців, якому й поталанило знайти один із дзвонів. Реліквія ховалася на глибині десь в півметра.

image (4)

Відкопаний дзвін не зважували, але на перший погляд його вага десь 50-60 кг. Якихось написів на ньому не знайдено, є лише красивий рослинний декор. Втім, можливо вони ховаються під шаром окислу – за майже 70 років його утворилося чимало.

image (5) (Copy)

image (3)

Знахідку одразу ж передали церковній громаді храму Св. Івана Богослова. Сільський староста Василь Гудима сподівається знайти й інші дзвони, що колись закопали жителі села, аби зберегти святині.

Фото з допису

ФоторепортажТернопільщинакостелгромадацеркваТеренЗборівський районЗаруддя«Дзвін»