На відреставрованій брамі в Тернополі невдовзі з’явиться вітраж (відео)

Над створенням вітража на благодійних засадах працює художниця-вітражистка Лілія Василько – тернополянка, яка зараз проживає у Львові

Вітраж невдовзі з’явиться на відреставрованій старовинній брамі у Тернополі, що на вулиці Сагайдачного, 11. Ініціаторами його створення є активісти громадської організації “Брами Тернополя”, яких підштовхнув до такої ідеї львівський реставратор, який займався відновленням цієї брами. 

Він зазначив, що на брамі є коло по центру дверей, і найімовірніше там був номер будинку. А колись його робили або напиленням по склу, або у вигляді вітража. Оскільки у нас не було жодних фотографій, то все ж вирішили зробити вітраж. До того ж ми бачили, що це нормальна практика, як до прикладу у Кракові чи інших містах Польщі вставляють вітражі, не зважаючи чи були вони там до цього чи ні, – розповіла Терену засновниця ГО “Брами Тернополя” Вікторія Найчук.

До створення вітража долучилася художниця-вітражистка Лілія Василько – тернополянка, яка зараз проживає у Львові. Вона закінчила Львівську академію мистецтв по роботі зі склом та створенні вітражів. 

Лілія вирішила долучитись і створити цей вітраж, адже Тернопіль – її рідне місто і вона хоче зберігати його історичну спадщину, – каже Вікторія Найчук.

Коли вдасться закінчити роботу над вітражем, передбачити важко. Орієнтовно, каже Вікторія Найчук, це буде за місяць-півтора. 

Майстриня має основну роботу, а створення вітража – це її додатковий проєкт, тому нам важко сказати, коли вітраж буде готовий. До того ж свою роботу вона виконує на благодійних засадах, за що ми дуже вдячні! Ми лише покриваємо витрати на матеріали, – розповідає вона. 

Нагадаємо, першу відреставровану сецесійну браму відкрили 11 травня в Тернополі на вулиці Сагайдачного, 11. Збором коштів, отриманням дозволів на проведення робіт та пошуком реставраторів займалась громадська організація “Брами Тернополя” на волонтерських засадах. Гроші на відновлення зібрали завдяки донатам від небайдужих громадян.

Читайте також: «Хочемо вивчити своїх реставраторів»: у Тернополі провели майстер-клас із виявлення давніх розписів.

У Тернополі відкрили збір коштів на реставрацію старовинного вікна.

Фото, відео: “Брами Тернополя”

Брамавітражреставрація