Тетяна Бакай

У Тернополі відкрили збір коштів на реставрацію старовинного вікна (фото)

Також активісти шукають зварювальника, коваля або металіста, який міг би зварити конструкцію вікна, яку порізали під час демонтажу 

Збір коштів на реставрацію старовинного вікна у Тернопільській школі №4 відкрила громадська організація «Брами Тернополя». На відновлення одного вікна без скла необхідно орієнтовно 7-8 тис. грн, а у школі таких є два. Відтак, активісти відкрили збір на 30 тисяч, аби відновити обидва вікна, повернути демонтоване на місце та зберегти історичну цінність будівлі. 

Ми узгодили свою пропозицію з міською радою, що хочемо відреставрувати вікна. Ми зрозуміли, що коштів не виділить ні школа, ні міськрада, тому і відкрили збір. Звісно, хотілось б зібрати усю суму та відреставрувати обидва вікна, але поки що грошей вистачає лише на одне, – розповіла Терену засновниця ГО “Брами Тернополя” Вікторія Найчук.

Суму, яку озвучили активісти – приблизна, адже це дуже специфічна робота, розповідає Вікторія Найчук. Остаточну вартість підрахувати важко, адже над відновленням вікна працюватимуть декілька людей. 

Якби конструкцію вікна не порізали на шматки, то тоді ми могли б точніше підрахувати вартість робіт. А оскільки все порізане, то спершу потрібно зв’язатись із зварювальником, а він скаже скільки вартуватиме його робота. Але остаточна сума все одно буде відома аж в кінці. При порізці вікна були втрачені металеві елементи, і відповідно їх потрібно донарощувати і важко передбачити у скільки це обійдеться. Це сума, не враховуючи скла, оскільки як бачив мій колега, там частина дуже подряпана і вона вже не буде придатна, тож якісь скельця треба буде заново вирізати та вставляти. І від цього вже теж буде залежати вартість, – розповідає активістка. 

Конструкцію старовинного вікна і скло порізали при демонтажі 

Вікторія Найчук каже, суму поставили дещо більшу суму, щоб точно вистачило на усі роботи. Однак якщо кошти залишаться, то їх ніхто собі не привласнить, а в подальшому використають на реставрацію інших пам'яток міста. Зараз активісти зайнялися пошуками зварювальника, коваля або металіста, який міг би зварити порізану конструкцію. А також шукають реставраторів. Адже майстри зі Львова, з якими співпрацюють, зараз дуже зайняті і можуть розпочати роботи аж у листопаді. Якщо ж нікого не знайдеться, доведеться чекати на них.

У внутрішньому дворі школи можна побачити вікно, яке дуже схоже на демонтоване на фасаді. Його також планують відновити 

Нагадаємо, на початку вересня цього року у Тернополі виник скандал через заміну старовинного вікна на пластикове у приміщенні школи №4. Активісти і місцеві жителі, які вболівають за збереження історичної спадщини міста, просили школу відреставрувати та повернути вікно назад. У соцмережах можна було побачили десятки коментарів із проханням зберегти вікно. Врешті активісти ГО “Брами Тернополя” домовилися з керівництвом школи, що вони заберуть конструкцію на реставрацію і потім повернуть вікно на місце. До речі, із внутрішнього двору на школі можна побачити ще одне вікно, схоже на те, що замінили. Його також планують відновити. 

Кошти на реставрацію вікна можна перерахувати на банку: https://send.monobank.ua/jar/6r7GGdHMFe.

Фото Євгенії Цебрій, Вікторії Найчук

Вибір читачів за тиждень

Відео