Найдавніші книги Тернопільщини відкрили свої сторінки перед студентами

Про історію появи книгодрукування на Тернопільщині розповіли студенти Галицького коледжу імені В’ячеслава Чорновола.

Студенти та викладачі спеціальності «Видавнича справа та редагування» Галицького коледжу разом із працівниками бібліотеки-музею «Літературне Тернопілля» та науковими співробітниками краєзнавчого музею провели захід до 400-ліття із дня започаткування книгодрукування на Тернопільщині.

Про це на сайті коледжу пише Катерина Шаблій.

Дійство відбулось у приміщенні бібліотеки-музею «Літературне Тернопілля». Уже 12 березня мине 400 років з того часу, як у 1618 році відомий друкар Кирило Ставровецький видав у Почаєві книгу «Зерцало богословія». Саме це видання стало першою друкованою книгою на теренах Тернопільщини. Коли Кирило Ставровецький переїхав до Почаєва, то разом із ним туди переїхала і його пересувна друкарня. Саме у Почаєві він завершив книгу «Зерцало богосовія», у якій викладені основи християнської теології та деякі знання про природу.

- З видавничої точки зору «Зерцало богословія» особливе тим, що видавалось коштами кількох небайдужих місцевих меценатів. Можна сказати, що це – перша посвята зафіксована друкарським способом, – розповіли під час виступу студенти Галицького коледжу. Окрім цього, майбутні видавці розповіли багато цікавих фактів з історії книгодрукування України та Тернопільщини зокрема. - Наші студенти спеціальності «Видавнича справа та редагування» – це діти, які в майбутньому будуть продовжувати справу засновників книговидавничої справи. Наша місія – нести знання про книги людям, привертати увагу до друкованого слова. Сьогодні це дуже важливо, адже друковані книги для дітей трохи відходять на задній план, – зазначила викладач дисциплін видавничої справи та редагування Галицького коледжу Тетяна Решетуха.

 

DSC_0037

Як розповіла бібліотекар бібліотеки-музею «Літературне Тернопілля» Оксана Лехіцька, за три століття до появи Пересопницького Євангелія на Тернопільщині з’явилось Бучацьке. Кажуть, що створили Бучацьке Євангеліє на Волині. Зберегти цю книгу вдалось митрополиту Шептицькому.

– Коли на наші землі прийшли два брати – Кирило та Мефодій, їхньою абеткою – кирилицею – були переведені перші богословські книги. Саме ці видання спонукали наш край до поширення християнства. Кирилицею були написані перші літописи. Ніде в світі вони не писались рідними мовами. Ми донині читаємо літописи Галицько-Волинського князівства, Нестора Літописця. Саме в тих текстах вперше було згадано міста – Кременець, Шумськ, Теребовлю, Збараж. Сьогодні на нашу галицьку землю приїжджають та знімають фільми. Древня історія закарбована на наших вулицях, – зауважила Оксана Лехіцька.

DSC_0040

У рамках заходу працівники краєзнавчого музею також організували виставку стародруків та рукописних книг, більшість з яких видані в Почаєві.

Науковий співробітник Тернопільського обласного краєзнавчого музею Олена Крупніцька пояснила, що перші друковані книги важко відрізнити від рукописних, адже книгодрукування чітко перейняло традицію писання.

DSC_0106

Фото Катерини Шаблій

ТернопільГалицький коледжПочаївТеренкнигодрукуванняЄвангеліє«Зерцало богословія»Кирило Ставровецький