«Навчати дітей відомих тернополян - це відповідальність», - директор школи №3 Надія Будій (фото, відео)

«Терен» поспілкувався із директором Тернопільської спеціалізованої школи №3 із поглибленим вивченням іноземних мов Надією Будій. І принагідно вирішив передати вітання усім учителям і педагогам.

    Нагадаємо, День учителя - одне із найбільш шанованих професійних свят в Україні. За часів Незалежності його відзначають у першу неділю жовтня. Цього року – 2 жовтня.

«Говорити – важко чи неважко не доводиться»

bydij

За плечима – 25 років педагогічного стажу. Мені видається, що вони минули, як один день. Школа надає мені наснагу. Я тут черпаю настрій, позитивні емоції. І мені далі хочеться робити добрі справи для школи і для дітей, яких я люблю…

    Хотіла б додати: проблеми школи знаю і як учениця, адже я – випускниця школи №3. Звісно, цей навчальний заклад мені рідний. Тож мені не байдуже, яким він стане. І коли мені довірили керівництво школою, я була готова взяти на себе таку відповідальність.

«Усе, що ми робили, це - на благо дітей»

    Окрім того, він постійно дбав про зміцнення матеріальної бази школи. А коли для школи купили комп’ютери, він першим сів навчатися! Тобто був для нас прикладом в усьому. Зважте і на те, на який рівень він підняв розвиток художньої самодіяльності. Мало не в кожному класі тепер є свій хореографічний колектив.

[embed]https://youtu.be/KqZc5xzxLUo[/embed]

    Саме тоді, коли він був директором, у школі створили хорову капелу «Калина» і зразковий танцювальний колектив «Весняний подих». Відтак у школі відкрили окремі ставки для вчителів. Традицію ми продовжуємо.

[embed]https://youtu.be/NttpriQ-T8w[/embed]

    Мені дуже допомагає те, що я завжди намагаюся бачити у людях кращі риси і «підносити» їх. Діти завжди оцінюють щире ставлення, а тому у нас – хороші стосунки. Звісно, рік без проблем не минув. Але все, що ми робили, це - на благо дітей.

«Ми вважаємо себе елітним закладом»

    Знаю, що дехто вкладає у слово «елітний» інший зміст. Я б сказала, що це – не головне. Адже у кожній школі Тернополя навчаються діти відомих городян – бізнесменів, депутатів, митців… Словом, тих, хто чогось досягнув у житті і вимагає, можливо, якось особливого ставлення до свого нащадка. Ми вважаємо себе елітним закладом лише тому, що наші діти люблять учитися. Тому, що наші учні зростають у родинах, де їх люблять і бажають їм кращого. Якщо до нас віддають своїх діток відомі люди, ми тішимося, але відчуваємо, яка відповідальність лягає на наші плечі. І взагалі, у такому статусі – більше «плюсів», ніж «мінусів»…

1-veresnya2

    До речі, саме батьки допомогли повністю змінити підлогу у роздягальнях біля спортзалу, у коридорах і в учительській. Вдалося зробити ремонт системи опалення, замінили у кількох кабінетах старі меблі, а також двері. Школа цих коштів не бачила. Батьки самі все купували, замовляли і сплачували за роботу. Які ж можуть бути тут проблеми? А на засіданні шкільної ради ми завжди звітуємо про підготовку школи до нового навчального року, вказуємо прізвища батьків, які виконали певні роботи, на певні суми.

1-veresnya3

    Суттєва фінансова та інша допомога, до слова, надходить і від підприємця, який надає у нашій школі платні освітні послуги. Я маю на увазі підготовчу школу для майбутніх першокласників. Завдяки такій співпраці, ми маємо кошти на найнеобхідніше – фестивалі, семінари, поїздки, а не збираємо гроші з батьків.

«Не всі запропоновані зміни мені до душі»

Натомість у програмі старшої школи є чимало зайвого, а деякі дисципліни просто дублюють одна одну. Набагато краще було б, якби діти, зважаючи на те, до чого мають схильність, обирали профільний напрямок, який би вивчали глибше. І не витрачали час на те, що їм ніколи у житті не пригодиться. Тоді зменшилося б і загальне навантаження на учня. Адже не секрет, що наші старшокласники часто недосипають через кількість завдань, які треба виконати. Звісно ж, базові дисципліни – у тому чисті, українська мова та історія України - мали б бути обов’язковими для всіх.

    Так, не всі запропоновані зміни мені до душі. Наприклад, не можна оголошувати оцінок перед класом. Але як на мене, це дуже схоже на «зарплату у конверті». Як тоді довести, що оцінювання було об’єктивним? До того ж, у старших класах без оцінювання, особливо на таких уроках, як хімія, фізика, - не обійтися. Слухаючи відповіді своїх друзів, діти самі повторюють матеріал і, відповідно, краще його розуміють.

    Інше – за темп читання у початковій школі тепер оцінки не виставляють. Ну, добре. Але ж усім зрозуміло, що дитина, яка читає 130 слів за хвилину, буде швидше засвоювати інформацію за ту, яка читає 50 слів. Зрештою, ми оцінювали не лише швидкість, а й розуміння дитиною тексту. Хоча акцент на розвиток творчих здібностей у дитини мені у реформі освіти дуже імпонує. Адже людина, яка вміє творчо підійти до будь-якої справи, однозначно буде попереду і знайде себе у житті…

Фото і відео із сайту школи - school3.com.ua

«Терен» бажає усім освітянам міцного і непохитного здоров’я, трепетного ставлення від учнів і успіхів у всіх починаннях. Із прийдешнім Вас святом учителя!

ТернопільщинадиректорТереншкола №3Надія Будійеліта