Небезпечні продукти влітку: що викликає кишкові інфекції

У літній період ризик підхопити кишкову інфекцію значно зростає — медики наголошують на дотриманні елементарних правил гігієни та обережності при виборі їжі

За даними Центру громадського здоров’я України, протягом січня–квітня 2025 року в країні зареєстровано майже 16 тисяч випадків гострих кишкових інфекцій (ГКІ). Це одні з найпоширеніших інфекційних хвороб, особливо небезпечні для дітей. Про це повідомили у пресслужбі МОЗ.

Основні шляхи зараження — споживання неякісної або забрудненої їжі та води, купання у непридатних для цього водоймах, а також недотримання гігієни: зокрема, миття рук і чистоти кухонного начиння.

Найчастіше збудники кишкових інфекцій потрапляють до організму через:

Як розпізнати інфекцію? Якщо у вас виникли такі симптоми, слід невідкладно звернутися до лікаря:

Медики нагадують: профілактика — найкращий захист. Уникайте продуктів сумнівної якості, ретельно мийте руки перед їжею, пийте лише безпечну воду та дбайте про зберігання харчів у спеку.

Фото МОЗ та з відкритих джерел

порадикориснесимптомикишкові інфекції