Оксана Матвєєва: «Мої солодощі дозволяють людям відчути радість без шкоди для здоров’я та фігури» (фото)
Оксана Матвєєва – тернополянка, авторка шоколадних курсів та марафонів, технолог приготування їжі й мама трьох дітей. Жінка активно веде блог, в якому ділиться здоровими рецептами десертів, сніданків, випічкою та стравами на кожен день, навчає готувати корисний шоколад та десерти в домашніх умовах.
Журналістці «Терену» вдалось поспілкуватись з Оксаною та дізнатись про перші кроки у цій сфері, а саме: як розпочати готувати десерти, складові корисного шоколаду.
- Оксано, розкажіть, будь ласка, з чого почалась Ваша історія створення корисного шоколаду?
- Історія шоколаду розпочалась із ведення блогу корисних солодощів. У мене на сторінці багато рецептів і в один момент підписники почали цікавитись чи можна купляти у мене цукерки та шоколад. Саме тоді я зрозуміла, що варто навчатись професійно та відкривати онлайн крамницю власного шоколаду. А перші кроки – це участь у різних кулінарних марафонах, далі купувала професійні курси та навчалась вдома.
- Чи завжди хотіли займатись кулінарією?
- Так. Я за освітою технолог приготування їжі та постійно була у цій сфері. А ось, власне, корисні солодші почала робити з метою позбутися тяги до солодкого, адже після народження першого синочка набрала зайву вагу.
- Розкажіть про свій перший вдалий десерт.
- Перший вдалий десерт – пиріг з яблуками, який навчила мене готувати мама у 10 років. Взагалі саме мама нам привила любов до приготування, тому кожен процес приготування дуже особливий. Емоції були змішані, адже не всі хотіли пробувати, але тато перший з’їв і сказав, що я – молодець.
- Чим Ваш шоколад корисніший за звичайний?
- Найперше - це те, що всі продукти нерафіновані, що уже робить шоколад корисним. Я готую їх при низьких температурах до 45 градусів, що дає змогу максимально зберегти всі корисні властивості какао продуктів. І третє – це кокосовий цукор, який вважається продуктом з низьким глікемічним показником. Він не підносить швидко цукор в крові та має ряд вітамінів та мінералів. А склад корисного шоколаду дуже простий, а саме: какао терте, какао масло та підсолоджувач з кокосового цукру.
- Чи багато часу у Вас на це йде?
- Загалом ні, адже вже близько двох років солодощі готують працівники. Виробництву вже скоро 5 років й з самого початку робила все сама. Проте, готувати не перестала й практично кожного дня створюю щось смачненьке для свого блогу. Шоколад готується досить швидко і для повної стабілізації йому необхідно мінімум 5 годин.
- Яка приблизна вартість на солодке та від чого вона залежить?
- Ціна на шоколад зараз від 80 до 100 грн за плитку. Залежить від ціни закупки та якості какао продуктів. Якщо працювати на рафінованих продуктах, то ціна за плитку може бути у 2-3 рази менша. Але я обираю лише якісні какао продукти. Десерти можна замовити на сторінці «Шоколадна країна».
- Що найбільше подобається у Вашій роботі?
- Захоплює те, що ти готуєш людям корисне. Ми зараз живемо в такий час, де є необмежена кількість солодощів для дітей і можна купувати що завгодно. Але, на жаль, є багато таких діток і дорослих, в яких алергія на молочну продукцію, горіхи чи глютен і якраз мої солодощі дозволяють їм відчути радість від солодощів.
- Що порадите починаючим кондитерам?
- Ніколи не здаватись, навіть при поразках. Потрібно постійно вдосконалюватись, «набивати руку», знати собі та своїй праці ціну і обов’язково робити все з любов’ю.
Фото надані співрозмовницею