Під час катання на сноутюбах у Тернополі насправді постраждали двоє дітей: батьки розповіли про обставини

Нещасний випадок під час катання на сноутюбах стався 10 січня о 18.41 на гірці у «Савич-парку» на вул. Тарнавського у Тернополі. Тоді Центр екстреної швидкої допомоги повідомляв, що постраждала 9-річна дівчинка, яка знепритомніла від удару об зустрічні санки. Дитину спершу забрали у реанімацію обласної дитячої лікарні, а згодом перевели у хірургію, де вона перебуває досі. 

Однак, як виявилося, на сноутюбах того вечора каталися двоє школярок, і друга дівчинка також має проблеми зі здоров’ям. Про це «Терену» повідомили батьки дітей.

 

Одна дівчинка ще у лікарні, інша – під наглядом медиків вдома

Як розповів Андрій Жирук - батько дівчинки, яка після втрати свідомості потрапила на лікування у обласну дитячу лікарню, його донька з подругою каталися на одному сноутюбі. 

- Дівчата спустилися вниз і трішки виїхали на підвищення, де спуск завершується, і вони мали зійти з санок. Але оскільки діти легкі, сноутюб разом з ними почало нести назад, - розповідає Андрій Жирук, який був свідком події. -  Інший відвідувач «Савич-парку» подумав, що дівчата вже завершили спуск, поспішив, і запустив інший сноутюб, на якому був тато з дитиною. А для запуску інших санок траса мала бути вільною. І вийшло так, що дівчат почало нести назад, а тим часом інший сноутюб на повній швидкості спускався вниз, і вони зіткнулися. Від сили удару дівчат викинуло із тюба, я в той час був на гірці наверху і це все бачив. Тоді навіть зробив зауваження, щоб ще не запускали інший сноутюб, але мене не почули чи не хотіли почути. 

Pasted

Після зіткнення, батько одразу викликав швидку, телефонували на «103» й інші люди, які були очевидцями події. Обох дівчат забрали до лікарні. Доньку Андрія Жирука спершу поклали до реанімації, адже вона від удару знепритомніла. Там вона провела всю ніч, а зранку 11 січня її перевели до відділення хірургії, де вона перебуває вже майже тиждень. 

- Наразі донька залишається у лікарні, їй зробили повторне МРТ, чекаємо результатів. Стан доньки стабільний, - повідомив 17 січня батько дівчинки.

Іншу дівчинка, яка випала зі сноутюба під час зіткнення, того вечора також забрали до лікарні, але після обстеження її відпустили додому. 

- Однак дома донька почала скаржитися на біль у хребті, їй навіть важко було одягнутися. Тому ми ще раз звернулися до медиків, - розповідає батько дівчинки Юрій Дзюбановський. – Доньку ще раз обстежили, їй одягнули спеціальний корсет. Вона не ходить до школи і два тижні перебуватиме на амбулаторному лікуванні. 

Чи виставлятимуть батьки претензії керівництву «Савич-парку», наразі ще не знають, адже на першому місці зараз для них одужання дітей. 

- Але ми точно зробимо зауваження, щоб парк покращив умови і підвищив техніку безпеки, - каже Андрій Жирук.  

На зони старту та фінішу тепер постелили гумове покриття

Після цього інциденту у «Савич-парку» вже підвищили техніку безпеки під час катання на сноутюбах. Зокрема, тепер всі діти обов’язково мають бути у шоломах. А на зонах старту та фінішу на доріжках постелили гумове покриття, щоб можна було гальмувати. Про це «Терену» повідомив керівник гірськолижного комплексу Віталій Кирилов. За його словами, у тому що сталося, винні і люди, які спускалися з гірки позаду дівчат, і батьки дітей, адже вони порушили правила техніки безпеки. Всі ці моменти зафіксовані на камерах спостереження. 

- Річ у тім, що двох дітей в один тюб садити не можна, і такі вимоги зазначені на стенді при купівлі квитка. Також про це постійно наголошують працівники парку, які видають відвідувачам сноутюби, - пояснює Віталій Кирилов. - Також заборонено сідати в один тюб двом дорослим, можна лише дорослому з дитиною до шести років. Із батьками дівчат ми наразі про це ще не спілкувалися, бо вони зайняті лікуванням дітей. Однак ідентифікували відвідувача, який врізався на сноутюбі у дівчат. Проте він своєї вини не визнає. Всі звинувачують лише нас, що це не так, і це не так. Ми проводили своє розслідування стосовно того випадку, і працівники розповіли, що робили зауваження батькові дівчинки про те, що двох дітей в один тюб садити не можна.  Це є скрізь у правилах, однак буває, що відвідувачі це ігнорують. Вчора я особисто двічі робив зауваження батькам, які садили дітей в один сноутюб. 

Pasted

На трасі зі сноутюбами працює мінімум двоє інструкторів, додає керівник «Савич-парку».

- У вечір, коли стався нещасний випадок з дітьми, інструктор був на місці, і це видно на відео з камер спостереження, коли до дітей побіг батько, а одразу за ним наш працівник, - зауважує Віталій Кирилов. 

Він бажає дівчатам швидкого одужання і додає, що йому дуже прикро, що стаються такі випадки.

Фото «Савич-парку»

СкандалдітиТернопільнещасний випадокТеренСавич-ПаркВіталій КириловхірургіяРеанімаціяобласна дитяча лікарнякатання на сноутюбахдвоє дівчатвтратила свідомістьЮрій ДзюбановськийАндрій Жирук