Після зимових канікул тернополянам радять не забути про здорові продукти у раціоні школяра

Тернополяни, які виховують школярів, повинні приділяти неабияку увагу їхньому харчуванні. Така звичка може втратитись на канікулах. Щоб відновити її експерти нагадують список необхідних продуктів для стабілізації інсуліну і глюкози в крові. Саме в цьому полягає секрет здорової нервової системи та злагодженої роботи мозку.

Такі поради на kolobok.ua підтримує тернопільська чемпіонка Лілія Проць.

Масло і насіння льону.

depositphotos_60578615_m-2015_750x499

Перемелене насіння льону можна додавати в йогурт чи сирок.

Для заправки салатів радять використовувати лляну олію.

Льон містить важливу для організму Омега-3, що сприяє зміцненню нервової системи.

Яєчний жовток.

depositphotos_132157036_m-2015_750x501

Людський мозок складається в основному з жирів, а жовток містить не тільки безліч корисних речовин, таких, наприклад, як вітаміни групи B, лецитин і багато іншого, але і легко засвоювані жири.

Яйця краще мити содою перед вживанням, щоб убезпечити себе від зараження сальмонелою.

Щоб яйця зберегли всі свої корисні речовини не варто варити яйця круто. Краще щоб жовток залишався м’яким.

Горіхи.

depositphotos_22262213_m-2015_750x498

Всі горіхи й насіння корисні для мозку, але лідерами вважають волоські горіхи.

Сухі горіхи можна давати дитині в школу як перекус, але не більше 40 г на день. Щоб горіхи краще засвоювалися, необхідно вимочувати їх в холодній кип’яченій воді протягом одної-двох годин.

Найбільш «легкі» та безпечні горіхи – мигдаль і волоський.

Арахіс - це і зовсім не горіх, а бобові, до того ж дуже алергенні. Тому давати його дитині не варто.

Гарбуз.

depositphotos_4186538_m-2015_750x500

Гарбуз містить велику кількість корисних для організму вітамінів і мікроелементів. З нього можна приготувати так багато смачного – супи-пюре, кашу, салати, пироги, чізкейк т. д. При чому корисна як м’якоть гарбуза, так і його насіння.

Гарбузи багаті цинком, який особливо важливий для відділів мозку, що відповідають за концентрацію і пам’ять, а також є природним імуномодулятором.

Насіння можна їсти в сирому або підсушеному вигляді, перемолоти на кавомолці й додавати в каші, сиру або салатів, а також приготувати з них корисне рослинне молочко. Для цього насіння потрібно залити теплою водою і збити в блендері.

Бобові.

depositphotos_21191267_m-2015_750x526_01

Бобові дуже багаті білком, а важко засвоюються тільки якщо їх неправильно приготувати. Бобові обов’язково потрібно перед цим замочувати, варити довго на повільному вогні.

У бобових міститься багато фосфору, який є акумулятором енергії, бере участь у формуванні кісткової тканини й необхідний для роботи серця.

Риба і печінка тріски.

depositphotos_23899891_l-2015_750x500

Якщо малюка посилено тягне на солодке – це організм намагається отримати енергію без особливого доступу до кисню. Саме тому в холодну пору особливо важливо вживати жирні продукти, які містять Омега-3, наприклад, жирні сорти риби та печінку тріски.

Варто зауважити, що Омега-3 буває різною, тому вживати в їжу ту, яка міститься в льоні не менш важливо, ніж та, яка міститься в рибі. Також можна давати дитині риб’ячий жир у вигляді капсул, це стане відмінним підживленням для мозку і знизить тягу до солодкого.

Адаптогени.

depositphotos_35654949_m-2015_750x750

Замінити шкідливі енергетики, як от кава, можна за допомогою обліпихи, кореню женьшеню, лимонника, радіоли рожевої.

Фото з відкритих джерел

Це цікавоТернопільТеренпродуктишколярібатькираціон