Сезон грибів: як не принести з лісу кошик отрути

До походу по гриби треба правильно підготуватися. Насамперед подбайте про свою безпеку

Кінець вересня та початок осінніх дощів — найкращий час для поїздки в ліс по гриби, кажуть досвідчені грибники. Однак перш ніж класти здобич у кошик, слід навчитися відрізняти їстівні гриби від отруйних. Про це нагадують у Тернопільському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Усі гриби поділяють на їстівні, умовно їстівні, неїстівні та отруйні.

Серед отруйних — мухомори, бліді поганки, несправжні опеньки, несправжні печериці тощо.

Неїстівні гриби шкоди для здоров’я не представляють, але мають неприємний запах або смак. До таких відносяться жовчний гриб, несправжній дощовик тощо.

Умовно їстівні гриби виділяють гірку речовину, яка уражає слизову оболонку шлунку. Перш ніж їсти такі гриби, треба їх правильно обробити: відварити, засолити, засушити. З-поміж умовно їстівних грибів — грузді, вовнянки, зморшки та сироїжки.

Найбезпечніші гриби — їстівні. Це підберезовики, лисички, печериці, гливи, маслюки, опеньки, рижики та інші.

До походу по гриби треба правильно підготуватися. Насамперед подбайте про свою безпеку.

Підготовка до подорожі у лісі починається з інформування близьких. Запам’ятайте, погодні умови можуть змінитися дуже швидко. Дітей одягніть у яскравий кольоровий одяг. Знайте приблизно свій шлях мандрівки. Візьміть із собою компас або скористайтеся компасом у телефоні. А також є мобільні додатки, які працюють без інтернету.

При збиранні грибів пам’ятайте ці прості правила:

При відсутності інформації про гриб, що спричинив отруєння, варто вважати його потенційно смертельно небезпечним та вживати всі необхідні заходи, зокрема, вчасно звернутися за медичною допомогою.

Діти та люди літнього віку важче переносять отруєння грибами у порівнянні зі здоровими дорослими.

Будьте здорові та завжди пильні!

Читайте також: Як заготовляти гриби на зиму: поради кулінара

Фото з відкритих джерел

гриби