Ростислав Фук

Як заготовляти гриби на зиму: поради кулінара

Якщо гриби відразу не обробити, то вони почнуть в’янути і гнити, каже Євген Клопотенко

Щороку сезон грибів непередбачуваний та швидко минає. Щоб заготовки вийшли якісними, потрібно обробити гриби якомога швидше, пише відомий шеф-кухар Євген Клопотенко.

Найкраще заготовляти гриби в день їх збору або, максимум, на наступний. Якщо відразу їх не обробити, то вони почнуть в’янути і гнити.

Як заморозити гриби на зиму

Замороження – найпростіший спосіб заготівлі грибів, так як дозволяє максимально зберегти їх смак і аромат. Цей спосіб ідеально підходить для заготівлі великих грибів, таких як білі або польські.

Почати слід з того, щоб перебрати гриби – відберіть зів’ялі, якщо такі є. З них можна приготувати чудовий грибний суп, пасту або використовувати для ароматизації олії.

Далі потрібно протерти гриби чистою бавовняною ганчіркою або марлею. Якщо помити гриби перед заморожуванням, вони вберуть до себе воду і перетворяться в желеподібну масу, коли ви їх розморозите.

Ганчірку змочіть водою і протріть їй капелюшок і ніжку гриба. За необхідності сполосніть ганчірку. Нижню частину ніжки відріжте або очистіть економкою.

Ганчірку змочіть водою і протріть їй капелюшок і ніжку гриба

Поріжте гриби на великі шматочки за допомогою гострого ножа. Якщо знайдете гриби з хробаками, викиньте їх.

Поріжте гриби на великі шматочки за допомогою гострого ножа

Складіть гриби до поліетиленового пакета із застібкою і максимально вичавіть з нього повітря легкими натисканнями, щоб не пошкодити гриби. Складіть пакет в морозильну камеру вашого холодильника до відділу з найменшою температурою або скористайтеся функцією швидкої заморозки, якщо така є.

Складіть гриби до поліетиленового пакета із застібкою і максимально вичавіть з нього повітря легкими натисканнями

Як засушити гриби на зиму

Ще один спосіб заготівлі грибів – сушка. Підготувати гриби до сушіння потрібно саме так, як і до заморожування, не використовуючи миття у воді. Сушити гриби можна на свіжому повітрі, нанизавши на нитку, можна в спеціальній сушарці, розклавши рівномірним шаром, або в духовці при температурі 60 градусів протягом 6-8 годин. Після цього гриби можна перекласти в паперові або тканинні пакети. Перед використанням сухих грибів їх потрібно промити і запарити гарячою водою мінімум на 10 хвилин. Після цього можна додавати їх до супу, печені або пасти.

Фото Євгена Клопотенка

Вибір читачів за тиждень

Відео