Здати кров можна з 8 до 13 години у центрі крові на Клінічній, 8. Детальніша інформація за тел. 52-52-12.
Перед донацією фахівці установи рекомендують їсти вуглеводи: булгур, гречка звичайна чи зелена, рис, вівсяна каша (або пластівці, якщо в складі тільки вівсяна крупа), а також пшоняна, манна, кукурудзяна, перлова чи ячна каші. Ще можна кус-кус, кіноа, амарант та будь-які види пасти (макарони), окрім яєчної локшини.
Всі каші та паста мають бути зварені на воді без додавання вершкового масла, але можна додавати цукор і робити кашу солодкою.
Хліб можна житній, цільнозерновий, безглютеновий або не пряні хлібці чи галети. Головне, щоб там не було насіння та горіхів.
Дозволені овочі та фрукти:огірок, помідор, редис, морква, картопля, капуста, цибуля, перець, зелень, листя салату, цвітна капуста, броколі, гарбуз, шпинат, спаржа, абрикос, персик, нектарин яблуко, груша, диня, слива.
Із сухофруктів дозволено споживати у невеликій кількості курагу та не копчений чорнослив.
Білок і жири теж потрібні! Вживайте нежирні сорти риби та м’яса (індичка, курка, яловичина). Їх варто готувати на пару, відварити чи запекти без використання маринадів та соусів. Додавайте до страв рослинну олію у невеликій кількості (1 ст. л)
Джерелом білку для тих, хто не вживає м'ясо та/або рибу можуть бути: сейтан, спельта, спіруліна, кіноа, амарант, насіння чіа, вівсянка, овес, броколі, шпинат та спаржа.
Пийте! Вживання достатньої кількості води попереджає згущення крові. Регулярно пийте достатню кількість води, не менше 1,5 л на день. Напередодні донації варто випити трошки більше води – 2-2,5 л, але не за один раз, а протягом цілого дня.
Але занадто багато води пити теж не потрібно, бо це може спотворити результати аналізів.
Обов'язково виспіться і з'їжте легкий сніданок перед здачею крові. А ще не куріть за дві години до процедури. Ну все! Ви озброєні інформацією і готові до донації! То що, коли зустрінемось?
Фото з відкритих джерел