Що тернополяни мають знати про одяг для зимової пробіжки

А чи знали ви, що бігати можна і навіть потрібно у будь-який сезон? Не треба кидатись у відчай з настанням холодів та шукати перший ліпший спортзал, у якому є бігова доріжка. Варто лише підібрати потрібний одяг для зимової пробіжки, що дуже важливо.

Основою правильного екіпірування для бігу у морозну погоду є принцип багатошаровості. Якщо при морозі до мінус 6 – мінус 10 градусів за Цельсієм, то слід одягнути тонкий светр з вовни, під светр футболку, що відводить вологу, або легку термофутболку, тренувальні штани чи тайтси для бігу, нижню білизну (перевагу надавайте вовняній), легку вологовідштовхуючу і вітрозахисну, проте «дихаючу» куртку/куртку з вентиляцією. Рекомендуємо модельки курток із подовжувачами на рукавах, з петлею на великий палець, що слугуватиме відмінним захистом для рук в холодну і сиру погоду. На голову надягніть вітрозахисну бігову шапочку з водовідштовхувальними властивостями, на шию – баф.

Якщо мороз «дотисне», то у більш холодну пору варто збільшувати кількість теплого одягу. Зі зниженням температури повітря до 10-15 градусів морозу одягайте уже два тонких светри чи термофутболку плюс фліску. Під теплі тренувальні штани або тайтси додаємо гольфи або тонку термобілизну. Лише не утеплюйте себе занадто, інакше дуже спітнієте, що може призвести до застуди. Також стане у нагоді тепла куртка з капюшоном. Якщо ж сильний вітер розгуляється -  вітрозахисні штани стануть відмінним вибором.

А ось до вашої уваги рекомендації спеціалістів для зимового екіпірування на різні температури:

+3 …  – 5 – термофутболка з рукавом + вітрівка, зимові тайтси

-5 …- 10 – термофутболка з рукавом + тонка футболка з рукавом + вітрівка, тайтси

-10 …- 20 – термофутболка з рукавом + фліска + вітровка, термолосини + тайтси

Пам’ятайте, якщо ви займаєтеся активно, одягайтеся так, буцім на вулиці на 10 градусів тепліше. Взуття – звичайне бігове. Але уникайте занадто відкритих і «дихаючих» зверху кросівок. Шкарпетки потрібно підбирати такі, в яких вам буде зручно бігати, але забудьте про бавовну. Краще - пара спеціальних бігових термошкарпеток. Можна використовувати трекінгові чи лижні термошкарпетки. Руки від великого морозу і вітру захищаємо вовняними рукавичками, вітрозахисними.

Фото з відкритих джерел
порадибігхолододягзимаморозПробіжкарекомендіції