Що варто знати тернополянам про автотоварну експертизу?

Тернополяни, які мають у власності колісні транспортні засоби та їхні комплектуючі, повинні знати про автотоварну експертизу. До числа фундаментальних завдань автотоварознавчої та транспортно-товарознавчої експертизи входить встановлення ринкової вартості колісних транспортних засобів (далі КТЗ), їхніх складових, а також, розміру вартості матеріальних збитків, які заподіяні власнику або володільцю колісних транспортних засобів, їхніх складових унаслідок пошкодження КТЗ. Окрім того, перед експертизою можуть задаватися питання про складові фундаментального завдання або подібні з ним, за умови, коли такі питання мають як наслідок, придбання та експлуатацію колісних транспортних засобів.

Підстави призначення  експертизи

Підставою для проведення експертизи у кримінальному провадженні та у справах про адміністративні правопорушення відповідно до чинного законодавства є процесуальний документ про призначення експертизи, складений уповноваженою на те особою (органом). Висновок експерта письмовий документ, у якому зазначаються результати проведення експертизи.

Підставою для проведення експертного дослідження є договір з експертом чи експертною установою, укладений за письмовою заявою (листом) замовника (юридичної або фізичної особи), з обов’язковим зазначенням його реквізитів, з переліком питань, які підлягають розв’язанню, а також об’єктів, що надаються.

Висновок експертного дослідження –  письмовий документ  у якому зазначаються результати проведення експертних досліджень.

Експертиза проводитиметься після надання матеріалів, які оформлені згідно із вимогами процесуального законодавства та Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень.

Відповідно до Переліку регіональних зон обслуговування науково-дослідними установами судових експертиз Міністерства юстиції України, автомобільно-товарознавча експертиза проводиться експертними установами за зонами регіонального обслуговування, а саме:

Окрім того, проведення судових експертиз (обстежень та досліджень), може здійснюватися судовими експертами, які не є працівниками державних спеціалізованих установ, за винятком тих експертиз, які проводяться виключно державними спеціалізованими установами,  за умови, якщо вони мають відповідну вищу освіту, освітньо-кваліфікаційний рівень не нижче спеціаліста, пройшли відповідну підготовку в державних спеціалізованих установах Міністерства юстиції України, атестовані та отримали кваліфікацію судового експерта з певної спеціальності у порядку, передбаченому Законом України «Про судову експертизу».

Документи, що потрібні експерту для проведення автотоварознавчої експертизи

Виходячи із  положень пункту 2.3 розділу IV Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень на дослідження експерту надаються КТЗ та документація, що стосується його реєстрації, матеріали розслідування події, що призвела до матеріальної шкоди, а також документи, у яких зафіксовані інші вихідні дані, необхідні для вирішення поставленого питання. У разі потреби виклик зацікавлених осіб на технічний огляд КТЗ здійснюється замовником експертизи із зазначенням дати, місця та часу проведення огляду (після їх узгодження з експертом).

Варто зазначити, що можливість  огляду КТЗ та належні безпечні умови (освітлення, вільний доступ, можливість огляду КТЗ з різних боків тощо) забезпечуються  органом, що призначив експертизу.

Фінансування судово-експертної діяльності

За рахунок коштів, які цільовим призначенням виділяються експертним установам з Державного бюджету України проводяться  судові експертизи державними спеціалізованими установами у кримінальних провадженнях за дорученням слідчого, прокурора, суду.

За рахунок замовника проводяться  судові експертизи, обстеження та  дослідження у кримінальному провадженні державними спеціалізованими установами, на замовлення підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, виправданого, їх захисників, законного представника, потерпілого, його представника.

Окрім  того, за рахунок замовника проводяться  інші експертні дослідження та обстеження державними спеціалізованими установами.

Державні спеціалізовані установи, а також фахівці, що не є працівниками цих установ, виконують інші роботи на договірних засадах.

Строк  проведення  експертизи

Керівником експертної установи (або заступником керівника чи керівником структурного підрозділу) встановлюється строк проведення експертизи, який не повинен перевищувати 90 (дев’яносто) календарних днів. Збільшити його можна за письмовою домовленістю.

Орієнтовний   перелік  вирішуваних  питань

Відповідно до пункту 2 розділу IV Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень до орієнтованого переліку вирішуваних автотоварознавчою та транспортно-товарознавчою експертизою питань належать :

Інформацію надано Кременецьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Фото з відкритих джерел

ТернопільТеренпартнерські новиниавтотоварознавча експертиза